Mennyibe kerülhet egy Batmobil? – Benézünk a filmek mögötti pénzügyekbe

Akt.:
Mennyibe kerülhet egy Batmobil? – Benézünk a filmek mögötti pénzügyekbe
© Forrás: YouTube
A filmesek gyakran hagynak megválaszolatlanul olyan anyagi kérdéseket, amik nézőt amúgy nagyon érdeklik. A Bright Side egybegyűjtötte néhány rajongói nyomozás eredményét.

Mennyibe kerül egy tanév a Roxfortban?

hw1Fotó: Warner Bros.

Egy-két fanatikus kiszámolta, mennyit kell áldozni arra, hogy eltölthessünk egy tanévet ott, ahol Harry Potter is okult. 41.633 dolláros alapköltséggel számoltak, mivel ennyibe kerül egy tanév egy nevesebb brit iskolában. Ehhez hozzávették a tanulással járó egyéb költségeket, úgy mint egyenruha, védőfelszerelés, varázspálca (egyszeri kiadás), jegyzetfüzetek, teleszkóp és így tovább. Ez majdnem 43.000 dollárra (12.359.275 forintra) jött ki. Az lehet, hogy vannak különböző ösztöndíjak, vagy hogy egyáltalán semmilyen tandíj nincsen, de az ifjú varázslótanoncok szüleinek bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlni.

Mennyit költött esküvőre Bella és Edward?

be1Fotó: Summit Entertainment

A könyv szerint a Cullen-házat húszezer virággal dekorálták ki, ami, ha 1 dolláros darabárral számolunk, már önmagában 20.000 dolláros összeget jelent. A zenészekre is nyugodtan számolhatunk 1.500 dollárt. A sátor csak 210-be kerül, a torta viszont már 800-ba. Étellel együtt nagyjából 38.000 dollárból (8.625.300 forintból) hozhatták ezt ki, tehát a költségvetés majdnem felét elvitte a virág.

Mennyibe kerülne megszervezni az éhezők viadalát?

hgFotó: Lionsgate

A Centives nevű oldal az olimpiai játékok költségvetését vette alapul a számoláshoz. A dóm szerintük nagyjából annyiból jönne ki, mint amennyiből a pekingi olimpiai stadiont felhúzták (480 millió dollár), a megnyitóra és a törzsek létesítményeire pedig még 100 millió mehetett el. A két összeg együtt 580 millió dollár (nagyjából 166,5 milliárd forint), és ezt évente kell számolni.

Mennyibe kerül egy átlagos Batmobil?

dnFotó: Warner Bros.

Batman járműve első és második ránézésre sem tűnik olcsó mulatságnak. A legdrágább változat egy 2004-es képregényben szerepelt, erre 1.800.000 dollárt (kb. félmilliárd forintot) számoltak, a legolcsóbbat pedig az ’50-es években használta a denevérember, ez mindössze 13.604 dollárba (szűk 4 millió forintba) került. A napokban látott Batmobilok átlagára 214.700 dollár (nagyjából 61,5 millió forint) körül mozog.

Milyen drága lehet Richie Rich birtoka?

r3Fotó: Global Film Locations

Macaulay Culkin figurája a Vanderbilt-család tulajdonában lévő ingatlanban lakott. A belső jelenetek többségét Chicagóban vették fel, de a ház külseje valódi. A filmben látott épület ára nagyjából 4 milliárd (!) dollár lett volna, szóval Richie elég jómódú volt.

Mennyi pénzt emésztene fel a Truman Show?

tr1Fotó: Dazed / Paramount Pictures

Az óriási kupola, a felszerelés, a személyzet, a színészek az inflációt is figyelembe vége mintegy 3,5 milliárd dollárba került volna. A becslésben viszont nincs szó a bevételekről, pedig valószínűleg azok is tetemesek lettek volna.

Vajon mennyibe kerül Tony Montana háza?

sc21Fotó: Curbed

Az El Fureidis nevű birtok a valóságban Kaliforniában található, nem pedig Floridában. A házat csak a külső felvételekhez használták, szóval belül nincs értelme vérnyomokra vadászni. Az aranyozott mennyezettel és a többi luxustárggyal együtt az összértéke nagyjából 35 millió dollár (több mint 10 milliárd forint).

Na és mi a helyzet Vasember páncéljával?

rdFotó: Marvel

Ha helyesek a lelkes netezők számításai, akkor mindent egybevetve nagyjából valósághű adatot kapunk: 100,4 millió dollárt (28,8 milliárd forintot). Ez az összeg egyébként megegyezik egy F-35-ös vadászrepülő árával.

Forrás: Bright Side


Charlie Chaplin, Chris Pratt és Halle Berry
A hírességek élete kívülről nézve tökéletesnek tűnik: azt csinálják, amit szeretnek, és ezzel közben egy vagyont szednek össze. Viszont néhányan közülük az élet küzdelmesebb oldalát is megtapasztalták. 11. Jim Carrey Amikor Jim Carrey édesapja elveszítette az állását és a közös otthonukat, a csalá...

Meg - Az őscápa
Előfordul, hogy az ember-állat küzdelmek megjelenítésénél a filmesek csak a látványra fókuszálnak, és megfeledkeznek olyan alapvető dolgokról, mint például a biológia. Ezek a jelenetek roppant hatásosak, de egy szakértő jó eséllyel falra mászik tőlük. 1. A visszatérő Vitán felül az a film húzójele...