Mennyi pénzt keresünk?

Debrecen – Az idei év első negyedévében 100 forint fizetésből 66,5 forint maradt a zsebünkben.

Ez az arány megegyezik az 1998-as adattal. Az áfával együtt rosszabb a helyzet. Tavaly és az idei első negyedévben a bruttó és nettó keresetek egyaránt nőttek: a KSH béradatai szerint a bruttó átlagbér az év első három hónapjában 253,8 ezer forint volt, ami 6 százalékos növekedést jelent éves szinten. A nettók pedig 7,7 százalékkal 168,8 ezer forintra emelkedtek.

Némi javulás

A statisztika régóta használja a nettó és bruttó keresetek hányadosát, és a mostani 66,5 százalékos adatnál a 2000-es években csak rosszabb mutatók születtek. Ennél magasabb adathoz egészen a 1998-as statisztikáig kell visszamenni az időben. A rendszerváltáskor – 1989-ben és 1990-ben – pedig jobbak voltak az adatok, akkoriban 100-ból több mint 70 forint maradt. Bár ez a mutató elég egyszerű és érthető, de nem ad elég jó képet a fizetésekről. Leginkább az infláció miatt, mivel az jelentős hatással van a fizetésekre és azok értékére.

Úgy becsülték…

A kilencvenes években például probléma volt, hogy nem elsősorban azért nőttek a bérek, mert az emberek jobban dolgoztak, azaz fokozottabb lett volna a termelékenység. Hanem részben a magas inflációt ellensúlyozandó emelkedtek a fizetések. Ezért a fizetések alakulásánál az inflációt is figyelembe kell venni. Az inflációval korrigált béremelkedést, azaz a reálkereseteket nézve most egyébként jól állunk, infláció szinte nulla, így a nettó keresetek 7-8 százalékkal nőhetnek. A nettó fizetésünk nagy részét fogyasztásra költjük, a kiadásokat tehát alapvetően befolyásolja a termékek és szolgáltatások többségére rakodó, 27 százalékos áfakulcs. A párizsi Molinari Gazdaságkutató Intézet az Ernst & Young tanácsadó cég közreműködésével – a 2013-as adatok alapján – összevetette a munkajövedelmet terhelő adókat, bérjárulékokat, és az összes közteher mértékét. Majd az országos átlagkeresetekhez viszonyítva sorrendbe rakták az EU 28 országát. Úgy becsülték, hogy a nettó jövedelemből 65 százalék, azaz 109,7 ezer forint megy fogyasztásra, szolgáltatásra.

HBN

Címkék: , ,hirdetés