Mennyi pénz származik a parkolásból a Klinikán

Adatok arról, mennyi pénz származik a klinikatelepeken parkolási díjakból (csak a kerítésen belül)

– Mennyi bevétel származik a fekvőbetegeket ellátó intézmények belső belső parkolóinak használatából? Erre kértünk választ előbb a Kenézy Kórházból (havonta átlagosan az egymillió forintot sem éri el – számítgattuk a kórháztól kapott információk alapján, mely a Naplóban március 31-én jelent meg). Később megkérdeztük ugyanezt a Debreceni Egyetem Orvoscentrumától.

Kecskés Gábor gazdasági igazgató az alábbi tájékoztatással szolgált:

Az I-es és II-es számú klinikatelepen a belépő betegektől, látogatóktól és vállalkozóktól beszedett belépési díjbevétel a következőképpen alakult:

2009 decemberében 3 millió 836 ezer forint plusz áfa

2010 januárjában 3 millió 240 ezer forint plusz áfa

2010 februárban 3 millió 567 ezer forint plusz áfa

Megjegyzendő: a belépők mintegy háromnegyede – napi 800-1000 belépés – ténylegesen nem fizet belépési díjat, mivel fél órán belül elhagyja a klinikatelepet. Emellett 2010. első három hónapjában közel 2700 térítésmentes, ideiglenes behajtási engedélyt adtak ki a tartósan kezelt betegek részére.

A díjbevétel 80 százaléka marad a Debreceni Egyetemmel nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként szerződött, az Egyetem egész területén őrzés-védelmi feladatokat ellátó vállalkozónál. A vállalkozó ebből az összegből fedezi az üzemeltetés bér-és dologi költségeit, emellett az őrzés-védelemmel és beléptetéssel kapcsolatos —a centrum számára egyébként térítésmentes – beruházásokat valósít meg belőle.

Ezen beruházások mértéke a szerződés 2008. márciusi hatálybalépésétől az elmúlt év végéig a két klinikatelepen összesen mintegy 24 millió forint plusz áfa volt (új beléptető rendszerek, új porta, illetve térfigyelő rendszer bővítése stb.), ebben az évben pedig további 11 millió forint + áfa értékű beruházás fog megvalósulni – közölte Kecskés Gábor.

– Az Orvos-és Egészségtudományi Centrumnál maradó 20 százalékos hányadot (évi mintegy 8-9 millió forintot) a szerződés első évében teljes egészében az utak felújítására és parképítésre fordítottuk, a második évben, illetve várhatóan még 2010 harmadik negyedévéig is 80 száazlék – 20 százalék arányban az őrzés védelem (térfigyelő rendszerek) informatikai hátterének kiépíttetésére, illetve útkarbantartásra.

Az informatikai hálózat kiépíttetését követően az OEC-nél maradó bevételi hányad teljes egészét ismét útfelújításra és parképítésre fogjuk költeni. Az erre a célra fordított költséghányad átmeneti, mintegy 1,5 éves csökkenése természetesen nem jelenti azt, hogy útjainkat, parkjainkat elhanyagolnánk, egyéb bevételeinkből erre a célra jelenleg is megfelelő összeget fordítunk.

A beléptető rendszerek üzemeltetése alapvetően nem bevételszerzési célokat szolgál (hanem a parkolás és behajtás kezelhető keretek közé szorítását a zavartalan betegellátás érdekében), amit jól mutat a II telepi beléptető rendszer megvalósítása, melyre a vállalkozó az egyetem kérésére mintegy 10 millió forintot költött, ami ezen a telephelyen a parkolási díjbevétel 20 százalékos csökkenéséhez vezetett – tudtuk meg a gazdsági igazgatótól.

Címkék: , ,