Mennyi marad jövőre a zsebünkben?

Debrecen – A személyi jövedelemadó rendszer tervezett átalakítása kapcsán mindenkit az érdekel leginkább, hogy jövőre mennyi pénz marad a zsebünkben.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy két év alatt vezetik be az egykulcsos, 16 százalékos szja-t, illetve vezetik ki a rendszerből az adójóváírás intézményét.

Kicsit kevesebbet, kicsit többet

Az eddig napvilágot látott (nem hivatalos) modellszámítások azt mutatják, hogy a mostanihoz képest jövőre a bruttó 150 ezer forint alatt keresők kicsit kevesebbet, míg a magasabb jövedelműek többet vihetnek haza. Vegyünk két konkrét példát: bruttó 110 ezer forint fizetésnél a nettó összeg 1960 forinttal csökken, míg bruttó 220 ezer forintos bérnél 6396 forinttal több marad a borítékban.

Ugyancsak az előzetes számításokból lehet kiolvasni azt, hogy jövőre az adózók 62 százaléka jár jól az szja-módosításokkal, 2012-ben viszont (amikor teljesen megszűnik az adójóváírás) a havi bruttó 220 ezer forint felett keresőknek kedvez majd a rendszer.

Hangsúlyozni kell, hogy a családi adózás (pontosabban a családi adókedvezmények) révén a nettó összegek vélhetően magasabbak lesznek, a részletek kimunkálása azonban még tart.

HBN

Címkék: , , , , , ,