Mennének a levesbe?

Ha a britek a csütörtöki népszavazáson az Európai Unióból történő kilépés mellett teszik le a voksukat, azzal „belecsapnak a lecsóba” rendesen. A Brexit számos kérdést hagyna nyitva, vagy éppen nyitna meg. Petneházi Attila írása.

Ma például ember meg nem tudja mondani, hogy nemzetállami szinten Anglia hogyan viszonyulna a külföldi vendégmunkások milliós tömegéhez, köztük a több százezer kint dolgozó honfitársunkhoz. Maradhatnának, vagy (a gasztronómiai hasonlatnál maradva) mennének a levesbe?!

Ne feledjük, hogy a Brexit elkötelezett támogatóinak egyik legfőbb érve az, hogy az országukba
számolatlanul érkező vendégmunkások elveszik a megélhetést a brit családok elöl. Ennek persze ellentmond az a tény, hogy az Eurostat adatai szerint Angliában idén foglalkoztatási rekord született, hiszen a munkaképes korú lakosság 76 százaléka foglalkoztatott. Ez azonban a kampányban láthatóan csak az egyik (a kilépést ellenző) oldal híveit hatja meg…

Sokan felkaphatták a fejüket arra a hírre, hogy az Európai Unió egyik legkeményebb kritikusának számító magyar kormány súlyos pénzekért vásárol hirdetési felületeket brit lapokban azért, hogy az unióban maradás mellett kampányolók táborát erősítse. Ez persze aprópénz ahhoz képest, amennyit a Brexittel hazánk veszíthetne. Elég talán arra utalni, hogy miközben a magyar gazdaság az első negyedévben csupán 0,9 százalékos növekedésre volt képes, Nagy-Britannia távozása az unióból további 0,4 százalékkal fogná vissza a hazai GDP-t. Márpedig egy helyben toporgó magyar gazdaságba akkor se fognak tömegesen visszajönni a fiatalok, ha a britek esetleg kiteszik a szűrüket.

– Petneházi Attila –
hirdetés