Magyarország

2008.04.11. 13:54

Gyurcsányt egyre kevésbé, Orbánt egyre jobban kedvelik

<p>Sokat romlott Gyurcsány Ferenc megítélése az elmúlt időszakban, de a jelenlegi miniszterelnököt még mindig inkább újító szelleműnek és hosszabb távon gondolkodónak tartják, mint Orbán Viktort.<BR /></p>

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásának résztvevői szerint azonban a Fidesz elnöke őszintébb, jobban odafigyel az emberek problémáira és kormányfőnek is alkalmasabb a riválisánál.

A Századvég és a Forsense március második felében vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor megítélését.

A vizsgált 17 tulajdonság közül mindössze kettőnél kedveztek az eredmények Gyurcsány Ferencnek. A közvélemény-kutatás résztvevői a jelenlegi miniszterelnököt inkább tartják újító szelleműnek és hosszabb távon gondolkodónak, mint Orbán Viktort.

A Fidesz elnökéről a megkérdezettek elsöprő többsége vélte úgy, hogy őszintébb, tapasztaltabb, tisztességesebb, megbízhatóbb, megfontoltabb, rugalmasabb és hitelesebb, mint a riválisa. Orbán Viktor kirívóan jobb eredményt ért el Gyurcsány Ferencnél azzal kapcsolatban, hogy mennyire figyel oda az emberek problémáira.

Az úgynevezett imázsprofilt 2007 szeptemberében is elkészítették. Gyurcsány Ferencet a válaszadók ma már sokkal kevésbé látják rugalmasnak, magabiztosnak, mint fél éve. A kormányfő megítélésének romlása ugyanakkor nem eredményezte automatikusan Orbán Viktor imázsprofiljának javulását.

Az elmúlt havi adatokhoz képest egyébként hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére. A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

A kutatás arra is rámutatott, hogy az iskolai végzettség emelkedésével párhuzamosan csökken a két politikus megítélése közti különbség.

Ugyanakkor a fél évvel ezelőtti adatokhoz képest éppen a magasabb iskolai végzettségűek között tapasztalható Gyurcsány Ferenc megítélésének romlása.

A miniszterelnököt jobban kedvelik a nyugdíjasok és a nagyobb településeken élők, míg Orbánt inkább a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusnak. A fővárosiak - az országos tendenciával szemben - az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg Gyurcsány Ferencet, mint a Fidesz elnökét.

  • A legviccesebb politikus bakik Video
  • 2010- ig is működhet a kisebbségi kormány
  • Új egészségpénztári törvény készül
  • Horváth Ágnes emlékezetes pillanatai  
  • Négymilliós végkielégítést kap Horváth
  • Húszmilliárdot adunk segélyként
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!