Menhely Alapítvány: a hajléktalanellátás már nyáron felkészül a téli krízisidőszakra

Budapest – A hajléktalanellátással foglalkozó szervezetek már nyáron felkészülnek a téli krízisidőszakra, együttműködési szándéknyilatkozatban rögzítik a kiegészítő szolgáltatásokat, amelyeket télen nyújtanak a hajléktalan embereknek – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója az M1 aktuális csatornán szerdán.

Aknai Zoltán az említett szolgáltatások között felsorolta: sok, időszakos férőhely válik elérhetővé ilyenkor, speciális utcai gondozó szolgálatok és krízisautók járják a főváros utcáit, és úgynevezett lábadozó-férőhelyek is rendelkezésre állnak azoknak a hajléktalanoknak, akiknek orvosi ellátásra szükségük van, de kórházira nem.

A krízisautókban dolgozók munkaidőn túl is kint vannak az utcán, őket a diszpécserszolgálatokon keresztül lehet hívni, ha valaki segítségre szoruló emberrel találkozik. A lábadozó-férőhelyeken pedig rendszeres orvosi vizsgálat és ápolónői felügyelet mellett napi háromszori étkezést biztosítanak – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyire veszik igénybe a hajléktalan emberek a szállókat, Aknai Zoltán úgy válaszolt: az a tapasztalat, hogy amikor nagyon hideg idő köszönt be, egyre inkább telítődnek a helyek. Közölte: a fővárosban előfordulhat, hogy nem tudnak befogadni minden embert, de az elmúlt évek tapasztalata alapján mindig van néhány üres férőhely, és ha nincs, akár matracokon, de mindenkit megpróbálnak elhelyezni, aki hozzájuk fordul.

– MTI –