Menekültválság egy magyar muszlim nő szemén keresztül

Akt.:
Menekültválság egy magyar muszlim nő szemén keresztül
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – „Nem csoda, ha egy menekült márkás cipőben van, akinek nincs megtakarítása, el sem tud indulni.

A gyerekeim megtanulják, hogy nem csak ők vannak a világon, valamint az elesetteken, rosszabb helyzetben lévőkön segíteni kell. Személyesen tapasztalják azt, amit a vallásunk előír” – így érvel Mohammadné Milac Diána és hozzáteszi: nagyon sokat jelent a 18 éves fiának és 14 éves lányának az, hogy a debreceni iszlám közösség húsz-harminc tagjával együtt rendszeresen kijárnak a debreceni vasútállomásra, ahol szendvicset, vizet, gyümölcsöket, ruhát osztanak az arra szoruló menekülteknek. – Mivel beszélik az arab nyelvet, számos megrendítő történetet ismertek meg – folytatja a 39 éves programozó informatikus.

– Találkoztunk egy húszas évei elején járó nővel, aki a testvére 4 éves gyerekével indult útnak, miután a kicsi szülei meghaltak. A menekülés során pártfogásába vette egy sorstársa, a férfival egymásba szerettek és Görögországban összeházasodtak, a nászút a 21 napos gyaloglás volt Magyarországig. Nincs célországuk, bárhol szívesen maradnának, ahol dolgozhatnak és békében felnevelhetik a kisgyereket – mesélte a hat gyermeket nevelő édesanya.

Úgy véli, hasonlóképp gondolkodik a legtöbb menekült. „A megoldás a nagyhatalmak kezében van, ha meg tudják teremteni a békét, biztosan mindenki haza fog menni, legalábbis azok, akik nem vernek gyökeret addig.

Az erdélyi születésű magyar nő a romániai forradalom után, 1990-ben települt át hazánkba és 1992 óta muszlim. – Erdélyben már kilencedik évfolyamon tanultunk filozófiát, a tanórán hallottam először e legfiatalabb vallásról. Debrecenben összeismerkedtem muszlimokkal, és 16 évesen úgy döntöttem, felveszem a vallást, mert ez a kereszténység folytatása, a legfrissebb kinyilatkoztatás, nem helyez közvetítőt Isten és ember közé, valamint nem ítél el más vallásokat – fogalmazott.

Kiemelte: a közösséghez annyi adomány érkezett, hogy egy részét más jótékony célokra tudják fordítani, kedden a Sinay Miklós Utcai Óvoda ÚNOK tagintézményébe és a Debreceni Reménysugár Gyermekotthonba vittek a felajánlásokból, de szeretnének az Idősek Háza lakóinak is gyümölcsöt ajándékozni.

HBN–HABE