Menedék a temetőben

Menedék a temetőben
© Illusztráció: getty images
Egy dolgot (sok más mellett) soha sem fogok megérteni: hogy lesz valakiből hajléktalan? Tudom, ezer magyarázata van, de mégis! Lényeg, mostanában (sajnos) többet megfordulok a nyíregyházi kórházakban. A Sóstói úti egyik épület alsó szintjén gyakran találkozom „számkivetett” emberekkel. Volt, mikor egy pár dekkolt nappalokon át ott, máskor négy nem éppen józan fiatalember használta az illemhelyet. Dankó Mihály jegyzete.

Beszélgetésüket hallva, amit ismerősöm meg is erősített, amíg ilyen hideg van, hol itt, hol a Jósa András kórház valamelyik várójában húzzák meg magukat. Rengeteg kérdést felvetve ezzel, hisz ezek az emberek nem éppen a higiéniájukról, az egészséges, tiszta életmódjukról híresek. Másik esetben éppen egy olvasó jelezte, hogy a nyíregyházi temető fűtött WC-jébe belépve majd frászt kapott, mert ott aludt két férfi. Azt, hogy lépcsőházakba, esetleg melegebb kapualjakba behúzódva próbálják a tél viszontagságait legyőzni, lassan megszokjuk, de az előbbiek komoly gondot jelentenek.

Azt is tudom, milyen nehéz feladat az illetékeseknek a hajléktalankérdés megoldása. A hivatalos és önkéntes szervezetek tömegének aktív tevékenysége, az egyéni próbálkozások sokszor szinte hiábavalók. Ha az érintett nem akar javítani a sorsán, lehetetlen kiutat találni. A miértre pedig nehéz választ kapni. Lélekben, testben megfáradt, reményt vesztett emberek ők, akiket pedig ki kellene zökkenteni a „nekem már úgyis mindegy” szemléletből. Csak legyen hozzá erő és türelem!

Dankó Mihály
hirdetés