Melyik laptopot vegyem meg a lányomnak iskolakezdésre, Asus, HP, Dell?

Akt.:
Melyik laptopot vegyem meg a lányomnak iskolakezdésre, Asus, HP, Dell?
Örök kérdés, hogy egy-egy elektromos készülék és eszköz vásárlásakor vajon jó döntés hozunk-e. Nem érthet mindenki mindenhez, így nem várható el egy kiváló háziasszonytól sem, hogy egyszerre tudja a legjobb porszívó modelleket, a legújabb hűtős technológiákat, ismerje a trendi okostelefonokat és ha szükség van rá, ő maga döntsön lánya helyett, hogy milyen notebookot vegyenek az iskolakezdéskor.

Anitának most pont ilyen problémája akadt. Nemrégiben fordult hozzám segítségért, hiszen informatikus mérnökként, van némi rálátásom a témára és régi barátjaként biztosan szívesen kisegítem e nehéz helyzetében. Valószínűleg tényleg jobban járt, hogy hozzám fordult, mintha a barátnőit kérdezi meg, akikkel jól ki lehet beszélni a különböző szappanoperák tartalmát, de vajmi kevés rálátásuk van az informatika világára. Erre ő maga is rájött, amikor megkérdezte tőlük, hogy szerintük milyen laptopot vegyen a lányának és az egyetlen határozott válaszként a: „Rózsaszínt!” kapta.

 

Milyen laptopot válasszunk egy tini lánynak?

Ahhoz, hogy Réka egy számára is tökéletes laptopot kapjon az anyukájától, tudnunk kell, hogy mik az igényei, mire szeretné használni. Ugyanis sokan abban a tévhitben vannak, hogy ha gyermekük igényként azt jelöli meg, hogy „csak játékra kell”, akkor beérhetik a legolcsóbb modellekkel is. Ez viszont tévedés. Pont az erős játékgépek azok, amik drágábbak. Hiszen a játékok sok memóriát és jó videokártyát igényelnek, hogy mindél jobban tudják visszaadni a játékkészítők termékeit.

Mivel Anita nekem úgy írta le Rékán, mint egy szorgalmas tanuló lányt, aki a számítógépen maximum az internetet böngészi és hol Facebookra, hol Instagramra tölt fel magáról képeket, így úgy gondolom, számára egy alsó középkategóriás számítógép is megteszi. Valószínűleg számára nem lesz igény a nagy monitor és a nagyon gyors videokártya és bátran spórolhatunk a beépített RAM-okon is. Egy átlagos használathoz pedig bőven jó SSD meghajtó helyett egy szokványos 500-1000 GB-os winchester.

 

Dell, HP vagy Asus notebook legyen az íróasztalon?

Az iskolában is jeleskedő lány számára vásárolandó laptop márkákat leszűkítettem pár népszerű vezetőmárka termékeire, amik teljesítményben és árban is elfogadhatók mind számomra, mind a szülők számára. Mivel már van megvásárolt operációs rendszerük, ezért számukra tökéletes egy anélküli készülék is így a választásom a következő három notebookra esett:

Az első ajánlatom az Asus VivoBook Max X541NA volt. A külsöjében is babakék színben pompázó, igazi lányos notebook 15,6”-os kijelzővel van ellátva 1366×768 WXGA HD minőségben jeleníti meg a képet a matt kijelzőn. Az Asus laptop magja egy kicsit gyengébb Intel Celeron 1,1-2,4 Ghz-es processzor, amihez egy már elfogadható mennyiségű: 4 GB-os 1600 Mhz-en pörgő memória is társul. A háttértár kapacitása 500 Gb, ami számára tökéletesen megfelelő.

Második ajánlatom a Dell Inspiron 5558 volt, hiszen egy kicsit több ráfordítással már egy erősebb gépet is kaphatunk. Bár a kijelző mérete és felbontása azonos az Asus-éval, ebben már egy sokkal erősebb Intel Core i3-as processzor adja az erőt a munkákhoz. Az alapesetben 4 GB-os RAM akár 16 Gb-ig is bővíthető pénztárcánktól függően és az órajele már 1600 Mhz. Az akár SSD-vel is kérhető Dell notebook alapból 1000 Gb-os háttértárral van felszerelve, amin jó sok zenét is filmet is lehet tárolni a képeken kívül.

Harmadik ajánlatom még a másodiknál is kedvezőbb árú, akciós csomag volt. Nemrég fedeztem fel én is a piacon a HP 250 G5 notebookot, amihez most ajándék vezeték nélküli egeret és táskát is adnak az iskolakezdési akció keretén belül. Mivel tudtam, hogy Réka szeret képeket és írásokat nyomtatni, ezért külön örömként érte őket, hogy az árban, most akciósan egy HP DeskJet 2130 is az övéké lehet. Így mikor ezt az ajánlatomat elmondtam, nem is akartak már a technikai részletekkel törődni. Pedig ez a HP notebook sem gyengébb társainál. A 4GB memóriával ellátott, 1000 MB háttértárral rendelkező, 15,6” méretű matt kijelzős készülék i3-as processzorral van felszerelve.

A sikeres vásárlás után, már bátran állíthatom, hogy ez egy remek csomagajánlat – annak ellenére, hogy a végül kiválasztott notebook se nem rózsaszín, se nem babakék lett. Mindenesetre Anita és Réka is elégedetten kezdhetik az új iskolaévet.