Mélyen van a kukoricaár, nem várható emelkedés

Mélyen van a kukoricaár, nem várható emelkedés
© Fotó: Derencsényi István
Budapest – A rekordtermés, a hatalmas készletek csökkenő árakat hoznak.

Erősen mínuszban jár a kukorica, ha a hosszú távú ártrendet nézzük – írja a gabonapiaci szakértőnek számító Magro.hu.

A portál szerint közgazdaságilag érthető mindez: az idei és az elmúlt két év globális termése volt a valaha volt három legnagyobb betakarított termésmennyiség a világon és mivel a kereslet ezzel nem tartott lépést, a készletek is rekordszinten vannak. Tehát világos, mi és miért történik, de ettől még a termelők nem lesznek boldogabbak. Jelenleg nem látszik olyan tényező, ami a tendenciát érdemben megfordítaná.

A kukorica fronthavi jegyzésének közel 5 százalékos csökkenése után az egyéves minimum közelébe érkezett az árfolyamgörbe Chicagóban (CME) február végére. Utoljára 2009 őszén volt ennél olcsóbb a kukorica határidős ára.

Inkább el se adják

A magyar árutőzsdén ugyanazt a mozgást produkálta a kukorica, mint szinte bárhol a világon; 4 százalékkal lett olcsóbb a termény határidős ára, amely 43 ezer forinton fejezte be a februárt. Mint a Magro.hu írja, a hazai fizikai piac ugyanakkor nem követte le a tőzsdék változásait; árcsökkenés nem volt, inkább stagnálásról beszélhetünk. Talán azért is, mert már hónapok óta olyan alacsony az adásvételek átlagára, aminél olcsóbbat az eladók – mutat rá a szakportál – már nem fogadnak el és inkább nem értékesítenek.

HBN