Mélyen kell a zsebbe nyúlni a DKV miatt

A kép csalóka: nincs elég utas, nem először tervezték túl a jegyértékesítés bevételét
A kép csalóka: nincs elég utas, nem először tervezték túl a jegyértékesítés bevételét - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A szolgáltatónak 2,4 milliárd forint kompenzációra lenne szüksége; ennek döntő részét az államtól várják.

Csütörtöki ülésén tárgyalja a debreceni önkormányzat közgyűlése a DKV Zrt. és az Inter Tan-Ker Zrt. alkotta Cívisbusz Konzorcium a 2016-os évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját. A képviselők elé kerülő előterjesztésből egyebek mellett kiderül, hogy a városban 35 vonalon közlekedő 125 Volvo autóbusz életkora 7,5 év volt tavaly. A cég 410 dolgozót alkalmaz.

A Cívisbusz 2016-ban több mint 26 millió forintot költött beruházásokra. Egyebek mellett 10 és fél millióért vásároltak formaruhákat, szoftver beszerzésre 5 milliót, a fedett tárolótér bővítésére 1,2 milliót, a menetrendi mobilalkalmazás továbbfejlesztésére gyengénlátók részére 156 millió forintot könyveltek el.

Az autóbusz járműfenntartással és telephely biztosítással foglalkozó Inter Tan-Ker Zrt. a beszámolási időszakban csaknem 2 és fél milliárd forint költséget és ráfordítást mutatott ki, miközben 48 millió forint eredményt realizáltak. Náluk 55 fő dolgozott.

Kevesebb a bevétel

A DKV-nál az értékesítés nettó árbevétele 3,4 milliárd forintot ért el, ami 55 millió forinttal kevesebb a tervezetnél. Az anyag szerint emögött elsősorban az áll, hogy az értékszelvények eladásából 28 millió forinttal kisebb bevételük származott. A szociálpolitikai menetdíj támogatás 23 millió forinttal csökkent, ugyanis kedvezményes bérletekből a tervezettnél kevesebbet értékesítettek.

A szerződéses, valamint a különjáratok árbevétele 750 millió forinttal maradt el az előzetesen kalkulálttól. Ennek oka, hogy a debreceni reptérrel megszűnt a szerződésük. Ugyanakkor a reklámtevékenységből az előzetesen reméltnél 887 millió forinttal több árbevétel keletkezett. A térfigyelő kamerák a totemoszlopokba történt beépítése 177 millióba került.

A cég szerint összesen 2,4 milliárd forint kompenzációra lenne szükség.

HBN–OCs


Benzinkutat és autómosót nem engednének a debreceni aranyháromszögbe

Március közepén egy lakossági fórumon jelentették be, hogy az OMV értékesítené a Böszörményi és Békessy Béla utca sarkán található telkét, amit 1991-ben és 1992-ben vásárolt meg a várostól. A rendezvényen a leendő tulajdonos a terveit is ismertette: gyorséttermet és önkiszolgáló autómosót építenének. A csütörtökön a közgyűlés elé kerülő előterjesztés szerint viszont az önkormányzat csak akkor támogatná az eladását, ha oda nem benzinkút vagy autómosó épül. A fórumon ugyanis kiderült: a lakók nem szeretnének a területen autómosót látni.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .