Melegítésre használják a keletkező hőhulladékot

A Hajdúsági Iparművek téglási üzemében
A Hajdúsági Iparművek téglási üzemében - © Fotó: HBN-archív
Téglás – Év végére befejeződik a Hajdú Cégcsoport az energiahatékonysági auditja. A minősítő vizsgálatot az Európai Bizottság 2011-ben elfogadott ütemterve értelmében kell elvégezni.

A téglási társaság közlése szerint az energiahatékonysági program célja a vállalatcsoport gazdaságosságának és környezettudatosságának emelése úgy, hogy az üvegházhatást befolyásoló széndioxid-kibocsátás terén nagyarányú megtakarítást érjen el.

Az energiafelhasználás korszerűsítése 2011-ben kezdődött. A villamos energiarendszer beruházása során a teljes cégcsoport energiaellátását vezérlő felügyelő rendszert alakítottak ki.

A cégcsoportnál 2015 végére 2 ezer 466 tonna szén-dioxid megtakarítással számolnak. Mivel annak kibocsátása visszaesett, az energiafelhasználás is jelentősen csökkent 2010-hez képest. Ez nagyban köszönhető például annak, hogy az új frekvenciaváltós kompresszorok üzemeltetése közben keletkező hulladék hő 70 százalékát újrahasznosítják, azt ugyanis visszatáplálják a céget ellátó technológiai távhőrendszerbe.

HBN

Címkék: , ,