Melegedő és forró tea nyomában

Megyénkben is megkezdte az ÁNSZT a hideg munkahelyek vizsgálatát, azt ellenőrizve: a munkaadó eleget tesz-e azon rendeletnek, ami a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről határoz.

E szerint hideg munkahelyeken a munkáltató költségén forró teát, ahhoz ízesítőt kell biztosítani, betartva az egészségügyi-higiéniai követelményeket, továbbá rendelkezni kell megfelelő melegedővel, ahova óránként legalább 5 percre bemehet a dolgozó.

Hogy ezek a feltételek fennállnak-e a megye érintett munkahelyein, arról egyelőre nem tud információt adni a megyei tisztiorvosi szolgálat, miután jelenleg is zajló ellenőrzésről van szó.  

Akiknek jár 

Azt viszont megtudtuk, a jogszabály külön meghatározza, milyen hőmérsékletet kell kötelezően biztosítani hideg évszakban a zártnak minősülő munkahelyeken (például álló, ülő munkánál, szellemi illetve fizikai munkát végzőknél). Hidegnek pedig az a munkahely számít ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő felénél hosszabb időtartamban szabadtéri munkahelyen nem éri el a plusz 4 fokot, zárt téri munkahelyen pedig a plusz 10 fokot.

Ilyen munkahelyek jellemzően a hűtőházak, építőipari munkahelyek, szerelőcsarnokok, út-és csatornaépítési területek, legalábbis ezekre gondolunk legelsőre. De hideg munkahelyen dolgoznak például a hólapátoló közmunkások is. Nekik ugyanilyen ellátás jár.

A városban 12 takarítási körzet van, s mindegyikben található egy ingatlan, szociális létesítményekkel ellátva, amit melegedőnek használhatnak a közcélú, közhasznú munkában résztvevők. Itt saját maguk el tudják készíteni a teát, amihez mi minden eszközt biztosítunk, de ha arra van igény, akkor mi előre elkészítjük azt, s azt meg tudják melegíteni, de miután eltérőek az ízlések jobban szeretik azt, ha saját maguknak készíthetik el a teát – tájékoztatta lapunkat Kertész Béla, a Városgazda Kht. műszaki igazgatója, kihangsúlyozta: „mi gondoskodunk róluk”.

OlKa