Melege van Ádernek

Sopron, 2015. július 4. Áder János köztársasági elnök elõadást tart az Élõ Bolygónk klímavédelmi kampányról 2015. július 4-én Sopronban a 23. Volt Fesztiválon.
Sopron, 2015. július 4. Áder János köztársasági elnök elõadást tart az Élõ Bolygónk klímavédelmi kampányról 2015. július 4-én Sopronban a 23. Volt Fesztiválon. - © MTI Fotó: Nyikos Péter
Azért van annak egy sajátos bája, amikor a politikusok megszólalnak természettudományos kérdésekben. Legyen az a politikus akár a köztársasági elnökünk, aki meglovagolva a néhány napos, valóban meleg periódust, komoly aggodalmát fejezte ki a magyarság jövőjét fenyegető éghajlatváltozás okán. Kovács Zsolt írása.

Mert kit mást, mint bennünket, a Kárpát-medencében élőket környékezne meg legkomolyabban ez a rémség. De mi is? Ami a többi európai, ázsiai, afrikai, amerikai és ausztráliai népet is. Bizony, változik az éghajlatunk, merthogy az éghajlat legjellemzőbb tulajdonsága, hogy folyton változik. Hogy merre, milyen irányba? A tudósok szerint erre is, arra is. Aztán pedig ellenkező irányba. De a politikus tudja, sőt, a maga populista módján meg is nyilvánul a témában. Mégpedig a legjobb időpontban, amikor szövegének a legnagyobb hatása lehet, hiszen mi tagadás, melegünk van. Elvégre, nyár van. Mikor, ha nem most! Aztán elgondolkodik az ember, hogy vajon minden témában így nyilvánulhatnak meg a politikusok? Jól időzítve, populista módon, ijesztgetve? Végtére is, politikusok, ez a dolguk – gondolhatjuk. De tényleg ez a dolguk?

– Kovács Zsolt –