Méhészek tüntettek Brüsszelben

Akt.:
Brüsszel/Budapest – Nemzetközi tüntetést tartottak magyar és más országokbeli méhészek pénteken Brüsszelben a Kínából az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítását követelve.

Az Európai Bizottság székházánál délelőtt hozzávetőleg 100-an gyűltek össze, köztük horvátországi, romániai és szlovákiai méhészek, akik transzparenseket a magasba emelve fejezték ki a méhész társadalom követelését: gátat kell szabni a hamisított kínai méz behozatalának – mondta Takács Ferenc, a Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja, a tüntetés egyik magyar résztvevője az MTI-nek telefonon a helyszínről.

Laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány, amely a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, az egészség megőrzésére valóban kedvező hatású természetes méz előállítóinak piaci pozícióit és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Ezért fogalmaztak meg és adtak át az Európai Bizottság képviselőjének egy petíciót a tiltakozók – mondta a kaposvári méhész.

A francia, német és görög méhészegyesületek képviselői egyetértő kézjegyével is ellátott petícióban egyebek mellett követelik a kínai import méz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő EU-s laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis – a szervező fogalmazása szerint – a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, a szélesebb körű elemzéseknél a hamis tételek már lelepleződnének.

A dokumentumba foglalt követelések között szerepel az import mézre vonatkozó jelölési szabályok pontosításának igénye. “Hetente 100 kamion kínai méz érkezik az EU-ba, mégsincs feltüntetve a boltokba kerülő üvegeken a konkrét származási hely. Korábban a hamis kínai méz évekig ki is volt tiltva az unióból, mert szigorúan tiltott antibiotikumot tartalmazott” – áll a dokumentumban.

A szervező hozzátette: a jelenlegi gyakorlat szerint az EU nem teszi kötelezővé az egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, ami megfosztja a vásárlót a valódi és a hamis közötti választás lehetőségétől.
Takács Ferenc emlékeztetett, hogy 2004-ben már volt a mostanihoz hasonló méhészdemonstráció Brüsszelben, de annak nem volt eredménye. A mostani tüntetés viszont sikeres lehet szerinte, mert a labortechnika korszerűsödése már lehetővé teszi a méz összetevőinek pontosabb meghatározását. Így a jogszabályi szigorítást a gyakorlatban is jobban lehet érvényesíteni.

A demonstráció szervezőjének tájékoztatása szerint évente 15-20 ezer tonna magyar mézet exportálnak, nagyobb részt az EU tagországaiba, s az eladásból hozzávetően 70 millió euró bevétel származik. A méhészet 15 ezer családnak jelent megélhetést. Az időjárásnak köszönhetően az idén több a méz, de az exportértékesítést is nehezíti, veszélyezteti a Kínából az EU piacaira érkező, bizonytalan eredetű méz – utalt rá a szakember.

A demonstráció végén a tüntetők méhkaptárokat gyújtottak fel az Európai Bizottság épülete előtt. Ezzel az akcióval a szervező fogalmazása szerint arra akarták felhívni a figyelmet, hogy “ha nincs szükség a mézünkre, akkor a méhekre és a kaptárokra sincs szükség”.

Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő délután közleményt adott ki, melyben tudatta: a Fidesz-KDNP európai parlamenti delegációja minden segítséget megad a magyar méhészeknek a vonatkozó uniós szabályozás szükséges szigorításának elérése érdekében. A jogszabály módosítását ugyanakkor csak az Európai Bizottság kezdeményezheti.

Erdős közleményében kijelenti: a méhészek és a fogyasztók érdekeit is sérti, hogy a méz csomagolásán nem kell feltüntetni a pontos származási helyet.

– MTI –
hirdetés