Helyi közélet

2013.05.15. 14:27

„Magyar–szerb” a romvárosban

Véget ért a „Neighbours 2013” magyar-szerb közös gyakorlat. Idén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái voltak a vendéglátók, de kivételesen nem otthonukban, hanem az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán fogadták a szerb katonákat.

Véget ért a „Neighbours 2013” magyar-szerb közös gyakorlat. Idén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái voltak a vendéglátók, de kivételesen nem otthonukban, hanem az MH Bakony Harckiképző Központ újdörögdi bázisán fogadták a szerb katonákat.

Magyarország biztonságpolitikájának fontos alapelve, hogy támogassa szomszédai európai integrációját. Ennek jegyében már hosszú évek óta folyik a szerb és magyar haderő közötti együttműködés különböző szinteken és formákban. A MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának katonái négy éve vesznek részt a programban, így a szerb haderő 1. gépesített dandárjának kijelölt állományával felváltva látogatják egymás kiképzési rendezvényeit szakasz erőben.

A szerb fél kérésére ugyanis a kiképzés tárgya a válságkezelés és az épületharcászat volt, különös tekintettel a magyar zászlóalj katonáinak Afganisztánban - a Tartományi Újjáépítési Csoportban (PRT) és a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportban (OMLT) - szerzett tapasztalataira. Ennek közös gyakorlására pedig nehéz ideálisabb terepet találni, mint az újdörögdi „romváros”. A kiképzést a MILES rendszer használata tette még életszerűbbé, szabad lefolyású végrehajtásokkal. (A lézeres szimulációs rendszer lényege, hogy vaklőszeres tüzelésnél a fegyver egy jelet bocsájt ki. Találat érzékelésekor a megcélzott katona sisakjára, illetve a testére szerelt jelvevő sípoló hangot ad ki. „Halálos” lövésnél a találatot kapott katona lézeres egysége azonnal kikapcsol, így attól kezdve számára befejeződik a harc.)

A gyakorlás során lehetőség nyílt az ECAS (Emergency Close Air Support – vészhelyzeti közvetlen légi támogatás) kérésére is, amelyet magyar Gripenek biztosítottak. Minden végrehajtást gyors és alapos értékelés, úgynevezett After Action Review (feladat utáni áttekintés) követett, amely segített abban, hogy a vegyes szerb-magyar kisalegységek egyre eredményesebben és magabiztosabban oldják meg a következő feladatot.

A közös kiképzés utolsó napját megtekintette a szerb szárazföldi erők vezérkari főnöke, Aleksandar Živković altábornagy és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke, Huszár János dandártábornok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában