Megyeszerte nagy tüzek pusztítottak hétfőn Hajdú-Biharban

Akt.:
A Hortobágyon is akadt dolga a tűzoltóknak.
A Hortobágyon is akadt dolga a tűzoltóknak. - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – Négy hektáron égett a csatornapart a Hortobágy egy részén. Hajdúdorogon, a Magyar utcában egy családi ház több szobája égett teljes terjedelmében. Az egységek kiérkezése előtt az ott tartózkodók egy embert kihoztak az égő házból, akit a mentők kórházba szállítottak. Közel kilencven bálás takarmány, mellettük lévő tyúkól és juh hodály égett Hajdúnánáson. A lángok azonban átterjedtek a szomszéd fóliasátrára is, ahol száz papagáj, húsz aranyhörcsög és azok élelme semmisült meg.

Hétfő hajnalban Debrecenben, a Szent Anna utcába riasztották a helyi tűzoltókat. Egy harmadik emeleti lakás fűtésrendszere hibásodott meg, ami eláztatta az alatta lévő lakást. A tűzoltók az ingatlant leválasztották az elektromos hálózatról, ezzel kerülve el a nagyobb bajt. A helyszínen a vízfolyást a közművek dolgozói szüntették meg. Kisebb anyagi kár keletkezett.

tuz2
Négy hektáron lángolt a Hortobágy. Fotó: Matey István

Négy hektáron égett tegnap délután a csatornapart a Hortobágy egy részén. Az oltást nehezítette, hogy a területet nem lehetett körbejárni. A csatorna egyik partján a tiszafüredi és balmazújvárosi tűzoltók dolgoztak, a másik parton az egyeki és hajdúszoboszlói tűzoltók oltották a lángokat, több vízsugárral és kéziszerszámokkal. A tűz terjedését segítette az erős szél, tanyát, szalmakazlat és erdősávot veszélyeztetett. A helyszínen a hajdú-bihar megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította az oltást, mivel a tűz kiemelt riasztású volt a terület sajátosságai miatt.

Ajtónyitásra avatkoztak be a debreceni hivatásos tűzoltók tegnap délután. Debrecenben, a Piac utcában ablakon keresztül jutottak be a lakásba a tűzoltók, majd kinyitották az ajtót, így a mentőszolgálat munkatársai kórházba tudták szállítani az ott élő embert.

A hajdúszoboszlói tűzoltók is segítségnyújtásra avatkoztak be hétfőn délután. A Petőfi utcában egy ember a saját udvarán elesett, emiatt a tűzoltók a kaput leemelték, hogy a mentősök el tudják látni a sérültet.

kat
Sok volt a tűzeset a megyében. Fotó: katasztrófavédelem

Hajdúdorogon, a Magyar utcában egy családi ház több szobája égett teljes terjedelmében tegnap délután. A böszörményi és hajdúnánási tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat. Az egységek kiérkezése előtt az ott tartózkodók egy embert kihoztak az égő házból, akit a mentők kórházba szállítottak. A családi házban élőket lakosságvédelmi intézkedés keretében, rokonoknál helyezik el. Az anyagi kár jelentős.

Közel kilencven bálás takarmány, mellettük lévő tyúkól és juh hodály égett Hajdúnánáson, a Báthori utcában tegnap délután. A tűz keletkezési helyén állatok nem sérültek a tűzben. A lángok azonban átterjedtek a szomszéd fóliasátrára is, ahol száz papagáj, húsz aranyhörcsög és azok élelme semmisült meg. A tűzoltást a böszörményi és hajdúnánási tűzoltók végezték, öt vízsugárral és kéziszerszámokkal. Az anyagi kár mind a két területen jelentős. Személyi sérülés nem történt.

Kisebb tüzekhez vonultak a berettyóújfalui hivatásos tűzoltók hétfőn késő délután. A nyárfa virága gyulladt meg a Bem utcában és a Keleti főcsatorna partján is. A tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal oltották el a tüzeket. Anyagi kár nem keletkezett.

Bakonszegen, az Ady Endre utcában egy üres telken lévő gázcsonkból gáz szivárgott. A berettyóújfalui tűzoltók a gázszolgáltató kiérkezéséig a helyszínt biztosították. A megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat iparbiztonsági helyszíni szemlét folytat le. Személyi sérülés nem történt.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –