Megyénk „lefelé húzza” az országos átlagot főleg magyarból és az idegen nyelvekből…

Akt.:
Az idei matematika érettségin a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában
Az idei matematika érettségin a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumában - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Üdítő kivétel a matematika és a történelem, abból jobbak vagyunk.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2015-ös tavaszi érettségi vizsgaidőszakának eredményeit. A gyorsjelentés szerint gyengébben sikerült összességében az érettségi, mint a tavalyi. A matematikaeredmények különösen rosszak lettek, az elmúlt öt évben egyszer sem produkáltak ilyen rossz eredményt a diákok. Angolból azonban az elmúlt évek legjobb átlaga lett – írta az eduline.hu.

A Napló pedig utánajárt vajon hogyan teljesített megyénk ezen a megmérettetésen. Ahogyan azt az Oktatási Hivatal adatai alapján készített táblázatunkban is láthatják, az országos átlagokhoz képest a középszintű érettségi eredmények (melyek a középiskolai diákok és a felnőttképzésben résztvevők eredményeit tükrözik) a legfontosabb tárgyakból gyengébben sikerültek, míg emelt szinten örülhetünk, hiszen maturálóink történelemből és matematikából jobban teljesítettek, ám a többi vizsgán ismét csak a magyarországi átlag alatti teljesítményt mutattak.

Siralmas eredmény

Megyénkben a legtöbben értelemszerűen Debrecenben érettségiztek, s az eredményekre sem lehet panaszunk, kivéve a magyar nyelv és irodalom emelt szintű számait. Az országos 4,27-hez képest ugyanis egy igen gyenge 3,89-es eredményt tudtak csak produkálni az érettségizők.

Emelt szintű „bukta”

Megyénkben 1220 emeltszintű érettségi vizsgát tettek a diákok (a felsoroltakon kívül még fizikából, biológiából, informatikából, kémiából és földrajzból), abban a reményben, hogy az így szerzett pontokkal nagyobb esélyük lesz az áhított felsőoktatási intézménybe bekerülni. Voltak azonban olyanok, akik „elmérték” erejüket. Matematikából ketten, magyarból nyolcan (!), történelemből hárman, angolból négyen, míg németből ketten buktak meg a jobb teljesítményt megkívánó erőpróbán.

A kettesre hajtottak

A lapunkban elemzett eredmények, mint azt említettük, nemcsak a 18 éves diákok, de a felnőtt fejjel érettségizők jegyeinek átlagát mutatja. Az adatok elemezve kiderült, Debrecenen kívül további 20 településen voltak érettségizők, s bizony néhol nagyon gyengén szerepeltek, ami jelentősen rontja az össz megyei átlagot. A teljesség igénye – s a pellengérre állítás szándéka – nélkül néhány példa: matematikából Hajdúhadházon középszinten 1,97; Tégláson 1,71, Biharkeresztesen 1,81, míg Sárrétudvariban mindössze 1,59 lett a maturálók átlagos eredménye, ami azt jelenti, hogy jeles, illetve jó érdemjegyet például senki sem kapott, többen buktak és a többség a kettesre „hajtott”.

A tudás erős „várai”

Bár sokan úgy gondolhatják a megyeszékhely oktatási intézményei, illetve az ott maturálók jobban teljesítenek, mint a vidéki települések diákjai, ezt az eredmények rendre megcáfolják. Példának okáért Hajdúszoboszlón az emelt matek érettségi átlaga 4,83, a történelemé 4,59. Utóbbi tantárgyból Hajdúnánáson 4,75, Püspökladányban és Hajdúdorogon 4,67-es átlagot produkáltak az érettségizők. Az igazsághoz azonban hozzátartozik e településeken jellemzően kevesebben választották a nehezebb vizsgafeladatokat, így a valóban felkészültek jobb eredményt tudtak elérni.

Ahol senki sem bukott meg

Talán túlzás csodának titulálni, de mindenképp kiváló eredmény az, hogy a megye 12. legnagyobb városában 1182 érettségi vizsgán senki sem bukott meg. Ilyen eredménnyel Hajdú-Biharban Hajdúdorogon kívül más település nem büszkélkedhet. Megjegyzendő azonban, hogy csak maroknyi diák vágott neki az emelt szintnek és a középszintű eredmények a történelmen kívül alatta maradtak az országos, sőt a megyei átlagnak is.

– Sz. Fabók Ágnes –


Nulla pont e-felvételin? Rossz hírt jelenthet

Alap- és osztatlan képzéseken 280, felsőoktatási szakképzéseken 240, mesterszakokon 50 a minimumponthatár, aki ezt nem éri el, azt semmilyen szakra nem veszik fel.Ha az e-felvételi 0 pontot ír ki, az azt jelenti, hogy nem értétek el a megadott minimumponthatárt, de akkor is ezt írja ki, ha az egyetem még nem tájékoztatta a felvételi központot az alkalmassági/gyakorlati vizsga eredményéről – írta az eduline.hu. A portál hangsúlyozta: a minimumponthatár elérése még nem jelenti azt, hogy valaki automatikusan bekerül az adott szakra.

Jegyek és értékelés

Középszintű érettségi

  • Jeles (5) 80-100%
  • Jó (4) 60-79%
  • Közepes (3) 40-59%
  • Elégséges (2) 25-39%
  • Elégtelen (1) 0-24%

Emelt szintű érettségi

  • Jeles (5) 60-100%
  • Jó (4) 47-59%
  • Közepes (3) 33-46%
  • Elégséges (2) 25-32%
  • Elégtelen (1) 0-24%

Az írásbeli és a szóbeli eredményei együtt számítanak, tehát a ketteshez például írásbelin és szóbelin is több, mint 12 százalékot kell(ett) teljesíteni.


Emmi: több tantárgyból is javultak az érettségi eredmények
Összességében a tavalyihoz hasonló eredménnyel végződtek az idei érettségi vizsgák, informatikából viszont jelentősen, négy tized százalékkal javult a diákok teljesítménye – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága.