Helyi közélet

2017.12.13. 13:12

Értékeket ismertet, őriz és örökít át

Debrecen - A reformáció emlékévében jelent meg a „Protestáns hősök” könyvsorozat új kötete.

Debrecen - A reformáció emlékévében jelent meg a „Protestáns hősök” könyvsorozat új kötete.

Az 50 esszéportrét magában foglaló mű szereplői életútjukat tekintve fél évezredet fognak át: 1500-tól 2000-ig ível időben a példaértékű alkotószemélyiségek életét és munkásságát feldolgozó könyv, amely méltó emléket állít a protestantizmus hőseinek. A kötetet a Press-Pannonica-Media és az AmfipressZ Kiadó jegyzi. A könyvbemutatón, a „Karakter 1517” könyvesboltban, Fekete Károly egyetemi tanár, a Tisztántúli Református Egyházkerület püspöke mondott köszöntőt. Hangsúlyozta:

A Protestáns hősök című sorozat eddigi két kötete három küldetést tölt be: megismertet, megőriz és átörökít olyan életműveket, amelyek nélkül szegényebb lett volna a benne szereplők saját kora és a mi korszakunk is.”

Tettek egy új világért

Arany Lajos irodalomtörténész, lapunk olvasószerkesztője, a kötetet bemutatva, többek között arra utalt: protestáns hőseink sokat tettek a nemzeti ügyekért, hazánkért. Elvégezve a legapróbb feladatokat is, nem riadva meg a mindennapok nehézségeitől, annak érdekében, hogy új világot teremthessenek. Már a szellemes címek metaforikus szókapcsolatainak sokasága kedvet ébreszt a portrék elolvasására, s az új szempontokat felsorakoztató, az alanyokat új megvilágításba helyező esszék felkelthetik az olvasó figyelmét az alanyok iránt.

A mű további sajátossága, hogy számos nagyra tartott személyiség, mint például Czeglédi István, Fazekas Mihály, Tessedik Sámuel, Horthy Miklós is helyet kapott benne, akik erős szálakkal kötődtek Debrecenhez és a református egyházhoz egyaránt. A könyv szerzői között is számos debreceni, illetve a cívisvároshoz kötődő irodalmárt találunk.

A bemutatón utaltak arra: a kötet az oktatásban is kiemelt szerepet tölthet be, megannyi diák tanulmányához nyújthat egyedülálló segítséget azzal, hogy írók, költők, matematikusok, festők, polihisztorok kimagasló életművével, munkájával ismerteti meg a nagyérdeműt.

Faggyas Sándor irodalomtörténész, a könyv szerkesztője kiemelte: az 500 év irodalmáról szóló sorozat befejező kötetének megjelenését jövőre tervezik, mellyel együtt immár 150 esszéportréval gazdagítják majd a kulturális értékeink tárházát.

- HBN – Honti Orsolya -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában