Helyi közélet

2016.11.30. 13:12

Ünnepi koncertet adnak a Debreceni Egyetem hallgatói

Debrecen - Jubileumát ünnepli a debreceni zenei felsőoktatás: december 6-án este különleges koncertet rendeznek a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

Debrecen - Jubileumát ünnepli a debreceni zenei felsőoktatás: december 6-án este különleges koncertet rendeznek a Zeneművészeti Kar Liszt termében.

A debreceni zenei tanárképzés számára létrehozott új felsőoktatási intézmény ötven évvel ezelőtt, 1966-ban kezdte az első tanévet, akkor még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tagozataként a- Vár utcán a belvárosban, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakiskolával közös épületben. Az Egyetem tér sarkára 1974-ben költözött az intézmény néhány tíz hallgatóval és oktatóval. A fejlődést jól mutatja, hogy ma 230 hallgatóval és több mint 60 oktatóval az ország második legnépesebb zenei felsőoktatási intézménye, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara. Az 1996-os év szintén jelentős a kar életében, ugyanis az akkor már Debreceni Konzervatóriumnak nevezett intézmény a felsőoktatási akkreditációs folyamatban az ország egyik legjobb minősítését kapta, ami azt jelentette, hogy minden szakirányon megkapta az egyetemi képzés lehetőségét. Tíz évvel ezelőtt, 2006-ban pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karává vált a képzőhely, megtörtént az előadóművész mesterképzés akkreditációja tizenhárom szakiránnyal.

December 6-án este, a kar életében jelentős évfordulókat megünnepelve, a legtehetségesebb hallgatók szimfonikus zenekarral egy-egy versenymű tételt adnak elő, de egy teljesen új, kifejezetten erre az alkalomra íródott zeneművet is hallhat a közönség.

- Jobbágy Bianka fuvola-, Ádám Kristóf harsona-, Radócz Miklós trombita- és Horváth Marcell zongora szakos hallgatók játékában gyönyörködhetünk egy-egy versenymű tételében. A koncertnek azért nagy a jelentősége, mert nem mi, tanárok próbáljuk az iskola hírnevét emelni saját felkészültségünkkel (bár a szimfonikus zenekart Bolyky Zoltán karmester vezényli), hanem az általunk tanított hallgatók mutatkoznak be. A hangverseny résztvevője a Canticum Novum Kamarakórus is (művészeti vezetője Dr. Török Ágnes). Ha van igazán tükröt tartó minőségbiztosítási rendszer a képzést illetően, akkor ez nálunk hallható. Mi sem bizonyítja jobban a képzés minőségét, mint egy sikeres koncert, amire hónapok óta készülnek a zenészek. Kollégánk, Barabás Árpád e jeles alkalomra írott, a Zeneművészeti Karnak ajánlott új művének ősbemutatója is a koncert egyik műsorszáma lesz a Liszt teremben december 6-án este 7 órakor – tért ki a részletekre Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja.

A Zeneművészeti Kar ifjú szólistáinak hangversenyét a Konzervatóriumi Esték programsorozat keretében tekintheti meg a közönség.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában