Megy a Zsuzsi vonat, de honnan?

Akt.:
Fogadják az utasokat, akik egyelőre csak hétvégénként 2-2 járatpárral közlekedhetnek a kisvasúttal.
Fogadják az utasokat, akik egyelőre csak hétvégénként 2-2 járatpárral közlekedhetnek a kisvasúttal. - © Fotó: Derencsényi IStván
Debrecen – Az ígéretekkel ellentétben még hónapokig a Budai Nagy Antal utca lesz a végállomás.

Nagy reményeket fűztek az idén már 131 éves Zsuzsi erdei vasút pályájának és állomásainak a felújításához a természetbe ezzel az idejét múlt járművel kijárók. Ám, hiába a jószándék, a „pénz, paripa, fegyver” nem örülhetnek gondtalanul Zsuzsi megújulásának, mint az a kisvasutat üzemeltető gazdasági társaság ügyvezetőjének, Pintér Gyulának a szavaiból is kiderül.

Forrást keresnek

Még januárban írtunk arról, hogy egyelőre csak a Budai Nagy Antal utcai ideiglenes végállomáson lehet felszállni a kedvelt kisvonatra, mert a Falóger területén, a kisfűtőház mellé tervezett végállomás különböző okok miatt nem készült el. Pintér Gyula továbbra sem tudott jó hírekkel szolgálni, mert a probléma még mindig fennáll, és amíg az önkormányzat nem tudja elvégeztetni a Nemzeti Közlekedési Hatóság által megkövetelt beruházásokat, addig nem kaphat működési engedélyt. Ki kell javítani a kisfűtőház melletti szennyvízrendszer hibáit, meg kell oldani a Hajdúfa Kft. vízellátását, ami az ottani sínáthelyezés miatt lett szükséges, és ki kell építeni a szabadtéri közvilágítást a peronon. Ennek anyagi forrásait most már az önkormányzatnak kell előteremtenie, mert a többi munkákat a korábban Faraktár projekt néven futó vállalkozás elvégeztette, amiről már szintén beszámoltunk.

Garanciális munkák

Ugyancsak megírtuk korábban, hogy a tavaly elkészült pálya városi szakaszán a Budai Nagy Antal utcától csaknem Martinkáig ki kell cserélni az eredetileg új, de már hasadozó import talpfákat. Mindezt a kivitelező az egyéves garanciális vállalása keretében végezte el, mint arról Pintér Gyula lapunkat tájékoztatta. Ugyancsak garanciális javításokat kell végezni a hármashegyaljai végállomás épületén is, ahol a farészek vetemedtek el az időjárás hatására. Ettől függetlenül fogadja az utasokat, akik egyelőre csak hétvégénként 2-2 járatpárral közlekedhetnek a kisvasúttal. Ám jó híreket is megosztott lapunkkal az ügyvezető, aki elmondta, április 27-én lesz a Zsuzsi kisvasút napja, amit nagyszabású programmal, benne a mozdonyokról tartott előadással, zenés táncos műsorral, ügyességi vetélkedőkkel ünnepelnek meg. Attól a naptól már kedden és csütörtökön is lesz járat Hármashegyaljára és vissza.

HBN-ÉP