Arcok a megyéből

2020.06.25. 14:00

Ma Nyíradony, holnap New York: büszke gyökereire hazánk kiküldöttje

Illés Bertold Amerikában dolgozva értette meg, mit is jelent a határokon átívelő nemzeti összetartozás.

A harmincas évei elején járó fiatalember számára a labdarúgás sohasem hobbi, hanem kemény munka volt, így történhetett meg, hogy már fiatalon a Nyíregyháza Spartacus NB I.-es utánpótláscsapatában rúgta a bőrt. Sportolói karrierjének több komoly térdsérülés vetett véget. A nyíregyházi evangélikus gimnáziumból a főváros irányába vette az irányt, s tudását a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának nemzetközi igazgatási szakán pallérozta tovább. Fejlesztéspolitikai irányból írott szakdolgozatára a Vidékfejlesztési Minisztériumból érkező opponense is felfigyelt, s ennek köszönhetően már egyetemista korában minisztériumi gyakornok lett, diplomázás után pedig munkát is kapott ugyanott. Mivel hiány mutatkozott azokból a szakképzettséggel rendelkező köztisztviselőkből, akik átlátnák az európai gazdaságpolitikát, illetve megfelelően tudnák pozicionálni Magyarországot gazdasági szinten külföldön, elindult a Károli-egyetem jogi karán egy külgazdasági szaktanácsadó képzésen, ami bebizonyította számára, hogy ez a neki való pálya. Később egy külföldi ösztöndíjra pályázott, amit el is nyert. – Torontóban, abban a városban tanulhattam egy business diploma program keretében, ahol dédnagypapám harminc évig élt. A képzés teljesen különbözött az európai oktatástól. A kéthetente tartott kötelező prezentációk által olyan dolgokat tanultam meg ösztönszerűen elvégezni, amire a mai világban nagy szükség van – mondja Bertold, akinek álma, hogy egy nagy múltú külföldi egyetemen doktoráljon.

Egységes magyarság

Amerikában ismerkedett meg a Kőrösi Csoma Sándor Programmal, s a nemzetpolitikai államtitkárságtól lehetőséget kapott, hogy Magyarország Kormányának kiküldöttjei közé kerüljön. Bertold így érkezett 2017 őszén Ohio államba. – Az amerikai magyarok a magyarság nagyköveteiként tartottak minket számon, mert közösségi szinten tudtunk közéjük menni: velük táncoltunk, magyar nyelvet oktattunk nekik, egyházi közösségben segítettünk, mindezt úgy, hogy szoros volt az együttműködés a főkonzulátusokkal, nagykövetségekkel – avatott be a részletekbe Bertold.

Clevelandbe – ahol az Amerikai Egyesült Államok első magyar temploma épült – és Torontóba is eljutott a program által, s bevallása szerint a két magyar közösség nem hasonlítható egymáshoz, de abban egységesek, hogy mindkét helyen őrzői és megélői a magyar kultúrának.

„A diaszpórában megtapasztalhatja az ember, hogyan lehet maga a nemzet országhatárokat átívelően egységessé”

– mondta a fiatal tehetség.

Illés Bertold | Fotó: Molnár Csilla

Budapest, Róma, Cleveland vagy Toronto? Mindenhol otthonosan mozog. Eleinte meg kellett szoknia, hogy ma még Nyíradony, holnap már New York utcáin sétál, de mint mondja, egyik sem jobb, mint a másik.

„A mi generációnknak kötelessége tapasztalni, menni, világot látni, s a tudását hazánk javára fordítani”

– vallja Illés Bertold, akinek tevékenységét Nyíradony város képviselő-­testülete azzal értékelte, hogy „Akikre Büszkék Vagyunk” díjat adományozott neki az idei évnyitó városnapi gálán.

– Nem gondoltam, hogy szülővárosomban, Nyíradonyban bárki nyomon követi szakmai életutamat. Ezzel a kitüntetéssel talán életem egy mérföldkövéhez értem, amely meghatározhatja a jövőmet. Az itthon számomra nemcsak földrajzi értelemben véve Nyíradony, hanem a családot is jelenti. Szeretek nyíradonyi lenni.

Sport és a Biblia

Az országúti kerékpározás, az ultramaraton, az úszás és a fitnesz is ugyanúgy vonzza Bertoldot. Történelmi, filozófiai témájú köteteket forgat, de a pszichológiával foglalkozó könyvek a kedvencei, a Bibliából pedig mindennap olvas egy passzust. Jelenleg az egyik legdinamikusabban építkező magyar startupvállalkozás munkájában vehet részt honi és nemzetközi szinten egyaránt: a Teqball cégcsoportnál az egész életét meghatározó sport egyben már a munkájává is vált.

– Mikor külföldön járok, a bemutatkozásom első tíz mondatában szerepel az, hogy a Nyírségből jöttem, s ott szívtam magamba mindent – mondja a járási székhelyről származó Illés Bertold, aki szeret felmenőiről hallani. – Mikor itthon vagyok, folyamatosan kerékpáron ülök és túrázok a környékbeli településekre, mert szeretem ezt a vidéket! Nincs olyan hét, hogy ne mennék ki a gúthi Pusztatemplomhoz – fűzte hozzá.

Molnár Csilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában