Megvennének minket kilóra

Megvennének minket kilóra
„A Magyar Agrárkamara olyannyira egyetért a külföldiek földvásárlási tilalmának a meghosszabbításával, hogy mi magunk kértül a szaktárcát, hogy az ügyben járjon el..”

„A Magyar Agrárkamara olyannyira egyetért a külföldiek földvásárlási tilalmának a meghosszabbításával, hogy mi magunk kértül fel a szaktárcát, illetve a miniszterelnököt, hogy ebben az ügyben sürgősen járjon el Brüsszelnél” – válaszolta a Napló érdeklődésére Forgács Barna, az országos szervezet elnöke.

Az Unió áldásával

A téma annak kapcsán vetődött fel, hogy Gráf József agrárminiszter bejelentette: amennyiben az Unió áldását adja, a kormány három évvel meghosszabbítja a külföldiek földvásárlására vonatkozó moratóriumot. Szavai szerint az Európai Uniót meggyőzni a hosszabbítás szükségességéről komoly agrárdiplomáciai feladat, de nem reménytelen. „A jövő májusban lejáró moratóriumot azért szeretnénk még fenntartani, mert bár az elmúlt időszakban némileg csökkent a hazai és a külföldi árak közti különbség, de a magyar termőföld ára még mindig csak töredéke, mint az uniós földeké. Ilyen körülmények között a magyar gazdák hátrányos helyzetbe kerülnének, mivel nem tudnának versenybe szállni” – mondta.
Örvendi László, a Magosz megyei elnöke arra emlékeztetett, hogy a szervezetük már évek óta mondja a hosszabbítás szükségességét, ezért furcsállják, hogy most a kormány úgy jött elő az ötlettel, mintha az a sajátja lenne. „Remélem, hogy még mindig nem késő, és az uniós döntéshozókon is sikerül keresztülvinni a felvetést. Annál is inkább, mert a termőföldpiacon minden nap haladék a magyar gazdák érdekét szolgálja” – jelentette ki a gazdaköri vezető.

Nagyon is indokolt

Forgács Barna szerint mivel az ország uniós csatlakozása óta a hazai földhasználók gazdasági pozíciója nem javult a remélt mértékben, igenis indokolt a külföldiek földvásárlási moratóriumának a meghosszabbítása. Hasonlóan vélekedik Módos Imre bihartordai gazdálkodó, aki azonban egy újabb hathatós érvvel hozakodott elő. – Így talán lenne idő az osztatlan közös tulajdont rendbe tenni. Ameddig ugyanis nem rendezik a tulajdonviszonyokat, és nem tudja a paraszt, hogy mettől-meddig tart az ő területe, addig nem is tud érdemben rendelkezni felette. Van már annak tíz éve is, hogy a politika beígérte a rendezést, de azóta sem történt semmi érdemi. Remélem, az új kormányban lesz elég elszántság és akarat arra, hogy rendezze a gazdákkal szemben fennálló évtizedes adósságot – jelentette ki a családi gazdálkodó. Azt már csak úgy mellékesen tette hozzá, hogy minél később engedik rá a pénztőkét a hazai termőföldpiacra, annál jobb.

Termőföldárak (Ft/Hektár)

l Hollandia: 6 millió forint
l Ausztria: 1,5-2 millió forint
l Magyarország: félmillió forint
l Hajdú-Bihar: 200 ezer-2 millió forint