Megvédenek a ma sárkányaitól

Akt.:
A közös rendőr- és tűzoltónapon
A közös rendőr- és tűzoltónapon - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – Közös rendőr- és tűzoltónapot rendeztek megyénk egyenruhásainak.

A hajdúknak van némi köze a mai fegyveres testületekhez, hiszen marhahajcsárok, s mellette fegyveres katonák voltak; nekik köszönhetjük Bocskai István győztes szabadságharcát – mondta Kiss Attila, a hajdúváros polgármestere, aki házigazdaként köszöntötte a változékony idő miatt a művelődési házba vonuló vendégeket, akik a megyei tűzoltó-rendőr napra érkeztek. Az ünnepi állománygyűlésen mesélt Hajdúböszörmény településszerkezetéről, amit még a NASA kutatói is élénk érdeklődéssel figyelnek az amerikai műholdakon keresztül. Kijelentette, jár ez a nap mindkét testület tagjainak, akik máskor a mi biztonságunkról gondoskodnak.

Elesettek támogatója

Nem hiába ábrázolják Szent György lovagot, az elesettek, bajba jutottak támogatóját, sárkánnyal való küzdelem közben, hiszen a rendőrség a ma sárkányaival vívja nap mint nap küzdelmét – fogalmazott Gyurosovics József dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntőjében. Az a hitvallás, ami a szent lovaghoz köthető, ma is igaz, jelképét ezért viselik az egyenruhájukon – tette hozzá.

A dandártábornok kijelentette, hogy eredményeik is azt bizonyítják, megfelelnek a hitvallásnak. 2010 óta 20 ezerrel kevesebb bűncselekmény történt megyénkben, szinte minden kategóriában érezhető a csökkenés, legyen az lopás, rablás, erőszakos cselekmény; megszilárdult a közterületek rendje, ott felére csökkent az említett szám.

– A rendszerváltás óta ez az egyik, ha nem a legjobb eredménye a rendőrségnek. Öt év alatt a képzeletbeli rangsor 3. fokára léphetett a megye. Hogy miért? Egyrészt a személyi állomány munkája, szolgálat iránti elkötelezettsége az oka, másrészt a közös eredmények, a társszervekkel való együttműködés indokolja. Évek óta jól együttműködünk kiemelten a katasztrófavédelemmel, egyházakkal, iskolákkal, egyéb intézményekkel, civilekkel, s amire a legbüszkébb vagyok, az állampolgári, önkormányzati támogatottság, az emberek bizalma szinte kézzel fogható – mondta a vezető, majd Márait idézte: “Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. Egy kissé szigorúan és általánosan hangzik, de ez az egyetlen igazság”.

Bizalmi tőke

A színpadon helyet foglaló megyei polgármesterek előtt kiemelte, hogy 5-ös skálán 4,38 százalékos az önkormányzatok felől érzékelhető támogatottság felmérésük szerint. Ennek az eredménynek a megóvása, a megítélés további javítás a célja a megye utolsó védvonalának nevezett mindkét testületnek – hallhattuk.

Kovács Ferenc dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője a tűzoltók védőszentjéről, Szent Flóriánról szólt, aki lényegében a sárkány tüzét oltja, emígy kapcsolódik szorosan egymáshoz a rendőrség és a tűzoltóság – mondta. Amikor a szent emléknapját újjáélesztették, az a tűzoltó hagyományok, s a tevékenység méltó elismerésére adott lehetőséget. Mert a mai “flóriánvitézek”, legyenek azok önkéntesek vagy hivatásosak, tömegével mozdulnak meg, ha baj van, hogy a társadalom biztonságban tudja magát: az eskü kötelez, a szív pedig húz. Számukra az a büszkeség, amikor pozitívan nyilatkoznak munkájukról – emelte ki. Az állománygyűlésen ezt követően kitüntetéseket adtak át, a nap programja délben a testületek bemutatójával folytatódik a főtéren.

HBN-Barak Beáta