Megvannak az új tócóskerti templom győztes tervei

Akt.:
A templom látványterve
A templom látványterve - © Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen – Eldőlt, kinek az elképzelései alapján valósulhat meg a görögkatolikus templom a Tócóskertben.

  • Egy gyömrői házaspár, Fiers Márton és Lovas Katalin nyerték meg azt a tervpályázatot, amelyet a debreceni Tócóskerti lakótelepre tervezett görögkatolikus templomra írt ki a Hajdúdorogi Főegyházmegye.
  • A 150 fő befogadására alkalmas görögkatolikus templom építése várhatóan jövőre kezdődik el – derült ki péntek délelőtt a Petőfi téri görögkatolikus Érseki Hivatal aulájában, ahol a pályázatra érkezett mind a 41 tervet bemutatták.

A görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye a közelmúltban tervpályázatot hirdetett azért, hogy így válasszák ki a debreceni Tócóskertben, a Derék utcán, a Holló László sétány mellé várhatóan jövőre épülő templom építész tervezőjét. A tender nyilvános volt, vagyis szinte minden építész-tervező indulhatott. A felhívásra a bírálóbizottság előzetes várakozását messze meghaladva, összesen 42 pályamű érkezett, melyeket pénteken mutattak be először az érdeklődőknek.

Óriási érdeklődést váltott ki

Kocsis Fülöp érsek-metropolita elmondta: a debreceni indulók mellett budapesti, miskolci, kecskeméti, győri, pécsi, szekszárdi, nagykanizsai, szombathelyi, berettyóújfalui, kengyeli, gödöllői, mogyoródi, budakeszi, budaörsi, veresegyházi, gyömrői, pátyi, de még pozsonyi építészek is jelentkeztek.

lt4Fotó: Orosz Csaba

A győztes egy gyömrői házaspár, Fiers Márton és Lovas Katalin lettek. A Hajdúdorogi Főegyházmegye velük köt szerződést a 150 férőhelyes, Szentháromság nevű épület engedélyes terveinek elkészítésére.

Nem mindenki volt alapos

Noha a felhívásban (és annak mellékletében) a kiíró igyekezett minél több támpontot adni a tervezőknek a görögkatolikus egyház bizánci hagyományainak megismeréséhez, számos pályamű nem felelt meg az elvárásoknak. Ennek ellenére az öttagú bírálóbizottság (Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Terdik János parókus, Dobos Péter Imre építészmérnök, Benczúr László, a Magyar Építész Kamara küldöttje, China Tibor, Debrecen főépítésze) a tervpályázatot eredményesnek tartotta, és úgy ítélte meg, hogy a sokféle pályamű az összképet gazdagította.

Az eredményhirdetés után a beérkezett pályaműveket kiállították a Petőfi téri Görögkatolikus Érseki Hivatal aulájában, amely munkanapokon 9 és 15 óra között látogatható. Az anyagot az egyház honlapján is közzéteszik.

tcFotó: Orosz Csaba

Az építész tervpályázattal párhuzamosan gyermek rajzpályázatot is hirdettek a templom megtervezésére. A beérkezett rajzok szintén megtekinthetőek a tárlaton.

OCs