Magyarország

2008.05.31. 12:12

Gyurcsány Ferenc: öt százalékos gazdasági növekedés a cél középtávon

<p>Munkával boldoguló, emelkedő Magyarország - ez az MSZP ajánlata a következő két évre - mondta Gyurcsány Ferenc az MSZP szombati választményi ülésén.</p>

A miniszterelnök-pártelnök szerint mindezt három fő iránnyal lehet elérni: ez a munkabarát adórendszer, a munkavégzést segítő szociális rendszer és a munkavégézésre képessé tevő oktatási rendszer. Gyurcsány Ferenc szerint két elemnek kell érvényesülnie a következő évek politikájában: a szociális biztonság megőrzésének szándékát kell ötvözni a gazdasági növekedés támogatásával, amelyben középtávon - az unió átlagát két százalékkal meghaladó - öt százalékos mértéket tart kívánatosnak.

Gyurcsány Ferenc beszédében többször is utalt Orbán Viktorra. Kitért arra, hogy meg kell védeni a nyugdíjakat és a nagyberuházásokat. A miniszterelnök szerint Magyarországnak nemet kell mondania a rombolás politikájára, amit szerinte a Fidesz elnöke zárt körben tartott előadásában megfogalmazott.

Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy szükség van ugyan az éves korrekciót meghaladó változtatásokra az adórendszerben, de mint fogalmazott, nincs mód a rendszer átfogó átalakítására. A kormányfő szerint csökkenteni kell az élőmunkát terhelő adókat, és minden esetben vissza kell utasítania a szocialista pártnak azokat a javaslatokat, amelyek a szociális rendszer forrásainak kivonásából teremtenek lehetőséget adócsökkentésre.
A kormányfő a választmány előtt beszélt arról is, hogy szeretné, ha nagyon megfontoltan járnának el azokkal a döntésekkel és javaslatokkal kapcsolatban, amelyek munkához kötik a szociális segélyek kifzetését. Mint mondta: szükség van a rendszer átalakítására, de nem fog utat engedni semmi olyan javaslatnak, amely mögött diszkrimináció és előítéletek húzódnak meg.

Ugyancsak a szociális rendszernél maradva beszélt a nyuigdíjasokról és Orbán Viktor zárt körben elmondott javaslatáról is, amely szerint csak az infláció mértékének megegyező mértékben emelnék kormányra kerüléseük esetén a nyugdíjakat. A kormányfő szerint ezzel azt a reményt és lehetőséget vennék el a nyugdíjasoktól, hogy ők is részesüljenek az ország sikeréből. Mint mondta, ha az elmúlt években ezt az elvet érvényesítették volna, a mai átlagos 82 ezer forintos nyugdíj csak 50 ezer forint lenne. A kormányfő a koalíciós szakításhoz vezető út egyik nagy vitájának éppen ezt a kérdést nevezte, de mint mondta az SZDSZ után a szocialisták készek a Fidesszel is megküzdeni ebben a kérdésben.

A miniszterelnök munkavégézésre képessé tévő oktataási rendszert sürgetett, elsősorban az a piaci igényeknek most inkább megfelelő szakképzés további erősítésével, akár egy új ösztöndíjrendszer bevezetésével.

 

 

  • Támadások Gyurcsány ellen?
  • Gyurcsány lecserélte testőrségét
  • Gyurcsány: "El a kezekkel a beruházásoktól és a nyugdíjaktól"
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!