Megvan, milyen debreceni múzeumokkal éjszakázhatunk együtt szombaton

Akt.:
A Modem is csatlakozott
A Modem is csatlakozott - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Tizenkettedik alkalommal nyitják meg kapuikat a cívisvárosi múzeumok szombat éjszaka.

Szobrászkodna, tűzzsonglőröket nézne vagy bepillantana egy készülő kiállítás munkálataiba? Esetleg Debrecen fényeire kíváncsi a Nagytemplom tetejéről? – bármelyik vágyát valóra válhatja szombaton, a Múzeumok Éjszakáján. Mint a keddi sajtótájékoztatón elhangzott, idén a Déri Múzeum, a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum és Debreceni Irodalom Háza, a Modem, a Debreceni Református Kollégium Múzeuma, valamint a frissen csatlakozó Nagytemplom együtt várja a látogatókat közös karszalaggal, azaz egy belépő áráért (felnőtteknek évek óta ezer, gyerekeknek ötszáz forintért).

Így készül egy kiállítás

– Bár hivatalosan pénteken nyílik meg, a nagyközönség valójában szombaton veheti birtokba a Medgyessy-múzeumot, ahol a névadó szobrász életművét tekinthetik meg új megvilágításban – jelentette be dr. Angi János múzeumigazgató, aki arról is beszélt, a Dériben a Várad kincsei Debrecenben című kiállításon, valamint a Munkácsy-teremben is különleges tárlatvezetéseken vehetnek részt az érdeklődők. Előbbinél például Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke várja a látogatókat 19 órától, míg utóbbinál Fekete Károly Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke kalauzolja a Krisztus-trilógia képeinek világára kíváncsi vendégeket 17.30-tól. Angi János elmondta, a Modemben is különleges programmal készülnek. A júliusban nyíló Újratervezés című tárlat munkálataiba tekinthetnek majd be a helyszínen regisztrálók az Antal-Lusztig gyűjtemény tulajdonosának és a kiállítás kurátorának vezetésével.

– A prografolyamot dr. Fekte Károly református püspök és Komolay Szabolcs kulturális alpolgármester nyitják majd meg délután fél ötkor a Déri téren – tudatta Angi János. Arról már Dallos-Nagy Krisztina, a Déri Múzeum sajtóreferense beszélt, milyen programok várják az „éjszakázókat” a téren.


Fotó: HBN-archív Fotó: HBN-archív ©

Csicseri és Borsó-, Szeptember Quartet-koncertek, tűzzsonglőrök, sőt a Csokonai Színház előadásában látható Villon-est is remek szórakozást ígérnek – derült ki felsorolásából. Elmondta, a Medgyessy-múzeum udvarán hangszer- és szoborkészítésre nyílik lehetőség, míg fülünket blueszene kényezteti majd.

Országos téma

Gáborjáni Szabó Botond a Nagytemplombeli sajtótájékoztatón bejelentette, a Múzeumok Éjszakáján először láthatja a nagyközönség a Református Gimnázium Természettudományi Gyűjteményét szaktanárok vezetésével. A Debreceni Református Kollégium Múzeumának igazgatója emlékeztette, az immár tizenharmadik évadába lépő országos programsorozat fő témája idén Erdély. – A Nagybányai festők című kiállítást még azelőtt meghívtuk, hogy bejelentették volna a témát – jegyezte meg. Szombaton a látogatók Erdély ólombetűs kincseskamrájával is megismerkedhetnek, ha előtte regisztálnak, de szabadon gyönyörködhetnek kalotaszegi táncokban, bábelőadásban, koncertekben. – Mivel a kollégium belső kertjének munkálatai még nem fejeződtek be, ezért a szabadtéri programokat ezúttal az Emlékkertben rendezzük meg – tudatta Gáborjáni Szabó Botond.

Idén először

Bár a Nagytemplom klasszikus értelemben véve nem múzeum, több jelentős kiállítással is büszkélkedhet történelmi falai között. Kossuth Lajos és a magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata, A nagytemplomi gyülekezet múltja és jelene, várostörténeti kiállítás – csak néhány az attrakciók közül melyeket rendhagyó módon éjszaka is megtekinthetnek majd az érdeklődők, akik akár a két torony közötti kilátóból a város fényeit is megcsodálhatják. Mint Molnár Szabolcs, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora elmondta, a csatlakozással az volt az egyházközség célja, hogy megmutassa, a Nagytemplom „él”. – Élő az épület, hiszen működik benne egy gyülekezet, e falak a velünk élő történelem részei, ráadásul a Kárpát-medencei reformátusok fontos szimbóluma – magyarázta a lelkész, aki hívogatójában hangsúlyozta, bár több programmal is készülnek, a betérőknek lesz ideje, lehetősége megpihenni és feltöltődni.

HBN-SZFÁ


Nosztalgiajárat, olcsóbb jegy

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, nemcsak a debrecenieket csábítják a Múzeumok Éjszakájára, hanem mindenkit az ország bármely tájékáról. Angi János elmondta, ehhez a MÁV is hozzájárul, mivel a Debrecenbe megváltott menettérti jegyekre alkalmi, 50 százalékos kedvezményt adnak, amihez csak le kell pecséltetni a résztvevő múzeumok valamelyikében a jegyet, amit hétfőn éjfélig lehet felhasználni a hazaútra.Nemcsak városok közt, de Debrecenen belül is könnyebb lesz a közlekedés június 20-án, a Derkének köszönhetően. A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület ugyanis egy Ikarus 311 típusú autóbusszal nosztalgiajáratokat indít, amikre a múzeumi belépővel rendelkezőknek nem kell külön jegyet váltani. A nosztalgiajárat nyolc városnéző kört tesz majd 18 és 22 óra között, 23.30-tól, 00.30-tól és 01.30-tól pedig a rendezvényen résztvevők éjszakai hazajutását segíti a Bethlen utca–Egyetem sugárút– Füredi út– Böszörményi út– Békessy Béla utca–Dóczy József utca–Egyetem sugárút–Bethlen utca–Hatvan utca–Kishegyesi út–Derék utca–Vincellér utca–István út–Széchenyi utca–Tisza István utca–Hatvan utca–Bethlen utca útvonalon közlekedve (az utolsó körben csak a Vincellér utcáig).

A résztvevő intézmények részletes programjait ezen az oldalon böngészhetik.