Megvan a srác, aki végiglopta a Vénkertet és az Újkertet

Akt.:
Megvan a srác, aki végiglopta a Vénkertet és az Újkertet
© Fotó: police.hu
Debrecen – A rendőröknek 20 bűncselekményről volt tudomásuk, de 50-et ismert be a gyanúsított.

Elfogta a rendőrség az elsősorban az Újkerti- és a Vénkerti Lakótelepeken hónapokig besurranásos lopásokat elkövető tettest.

Nyitott ajtó

Bogdán Zsolt, a Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Betörési Alosztályának nyomozója elmondta: január közepétől augusztus közepéig 20 ilyen bűncselekményről kaptak bejelentést. A tettes a 10 emeletes társasházakat „kedvelte”. A módszere az volt, hogy hallgatózott a kiszemelt lakás ajtaja előtt és ha nem hallott zajt, lenyomta a kilincset. Amennyiben nyitva volt, besétált és az előszobákból, azok környékéről például készpénzt, ékszereket, mobiltelefonokat, tábla gépet vitt magával.


Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

Sokáig bujkált

A tettes elfogása előtt széles körű adatgyűjtést végeztek a rendőrök, melynek során gyanús lett egy 20 éves helybeli lakos, aki korábban már követett el hasonló bűncselekményeket. Kiderült róla, hogy már börtönbe kellett volna mennie, de ezt nem tette meg, inkább bujkált. A körözött fiatalembert augusztus 19-én fogták el a Piac utcán. Beismerő vallomást tett, majd visszavitték a helyszínekre. Kiderült, hogy nem 20, hanem 50 helyre surrant be, de 30 esetet nem jelentettek be az érintettek a rendőrségnek.

Nem volt „szívbajos”

Egyik alkalommal egy olyan középkorú házaspárhoz ment be a gyanúsított, akik éppen indulni készültek otthonról. Amíg a férfi a társasháztól távolabb álló autóért indult, a feleség úgy döntött, hogy lezuhanyzik. Az ajtó azonban nyitva maradt. A hazaérő férj még találkozott is az egyébként jól öltözött besurranóval az előszobában, aki köszönt neki, majd távozott.

Másik alkalommal egy kismama pici babával volt egy lakásban, aki várta haza a férjét. Az anyuka a szobában meghallotta a bejárati ajtó felől jövő zajt, de azt gondolta, hogy a párja érkezett meg. Mivel az nem köszönt neki, a nő kinézett az előszobába, ahol a tettes épp a szekrényben kotorászott. A férfi kedvesen köszönt, aztán elsétált.

Olyan is előfordult, hogy egy nagymama a konyhában háttal az ajtónak főzött, miközben mögötte az asztalnál kis unokája rajzolgatott. A nő egy idő után keresni kezdte a konyhaasztalra tett táskáját, de nem találta. Az unoka mondta, hogy itt volt egy bácsi aki elvitte – közölte Bogdán Zsolt.


Fotó: police.hu Fotó: police.hu ©

Tanulságok

A besurranó azt vallotta, hogy a lopott tárgyak nagyrészét ismeretlen embereknek eladta, többnyire a zsibogóban. Mivel a bűncselekményeket sorozatban követte el, akár 4 és fél évet is kaphat ezekért.

A rendőrség szakembere kiemelte, hogy akkor is be kell zárni a lakás ajtaját ha otthon vagyunk és nappal van. Ne bízzunk abban, hogy a társasház lenti kapuja biztos be van zárva.

– Például azzal a szöveggel, hogy szórólapot hoztam, nem nehéz bejutni az épületbe. Amennyiben gyanús személlyel találkozunk a társasházban legyen bennünk egészséges kételkedés – fogalmazott Bogdán Zsolt.

HBN-OCs


Az elmúlt 24 óra számokban

Az elmúlt 24 órában a hajdú-bihari rendőrök 3 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, amelyek könnyű sérüléssel végződtek. A szolgálatot ellátó állomány 9 személyt fogott el, akik közül 8 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten, míg 1 főt az ellene érvényben lévő körözés alapján. A rendőrök 24 személyt állítottak elő, köztük 7 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést 10 esetben foganatosítottak.
hirdetés