Megvan a döntés: állami marad a böszörményi gimnázium

A város főtere: elballagtak a böszörményi gimnazisták hétvégén
A város főtere: elballagtak a böszörményi gimnazisták hétvégén - © Fotó: Horváth Tamás
Hajdúböszörmény – A véleményezési eljárás során egyik megkérdezett közösség sem támogatta, hogy a Bocskai István Gimnázium fenntartói jogát a Bocskai téri Református Egyházközség átvegye, ezért a képviselő-testület is a nemet erősítette meg legutóbbi ülésén.

Megtárgyalták, de nem támogatták a helyi városatyák a Bocskai István Gimnázium fenntartói jogának átadását a Bocskai téri Református Egyházközség részére április végi ülésükön. A Napló kérdésére Kiss Attila polgármester elmondta, hogy tavaly már érdeklődött az egyház, de akkor már nem lett volna idő a véleményezési eljárást lefolytatására az iskolakezdésig. Most ez megtörtént, és mivel a szülők, a diákok, és a nevelőtestület részéről a jelenlegi fennállás megerősítése vált egyértelművé, az önkormányzat sem ment szembe e véleménnyel, marad tehát állami fenntartásban a gimnázium. Érdeklődtünk a fenntartó Kliknél is a véleményezés pontos számairól, de mint tájékoztattak, a döntés a jogszabály alapján május végéig várható.

Megvan a hagyománya

Mivel 1948-ig egyházi intézményként működött a gimnázium (a Debreceni Kollégium partikulája, s református főgimnázium is volt), nem alaptalan, s új keletű lehetőség lett volna a fenntartás és működtetés átvétele, a városvezetést is őszintén érdekelte a település véleménye.

Az egyházközség vezető lelkésze, Loment Péter úgy véli, a diákság szellemi és lelki neveléséhez pozitív dolgokat tudtak volna hozzátenni. Viszont akkor látná értelmét, ha minden megkérdezett támogatná ezt.

Tudomásul vesszük a döntést, ettől függetlenül is – ha nem is intézményi keretek között tudunk velük foglalkozni – fontosak számunkra a diákok

– mondta a Naplónak a lelkipásztor.

A képviselők a folyamatban lévő nagyberuházásokról is véleményt formáltak, valamint támogatták, hogy a területi operatív program forrásaira pályázzanak iparipark-fejlesztés céljából.

Rendben haladnak

A pályázat keretében a Nyugati Ipari Park közlekedési és közmű-infrastruktúráját építenék ki. Megfelelően halad a zsinagóga felújításának I. üteme, a faljavítás, illetve a két sarokbástya építésének munkálatai zajlanak – tájékozódtak a képviselők. Ugyancsak folyamatban vannak a közfoglalkoztatási minta­program keretében hasznosuló vágóhíd technológiája kialakításához szükséges beszerzések. A tanyafejlesztési program keretében pályázott tevékenység, a zártkerti fekvésű földrészlet művelési célú hasznosítása pedig a Nagy-Bocskai szőlőskertben történik: 500 darab almacsemetét vásároltak gyümölcsös létrehozására. Tájékoztatót hallgattak meg a képviselők a város iskola-egészségügyi helyzetéről a járási tisztifőorvos, a járási hivatalvezető, valamint a városi főorvos előterjesztése alapján. Mind a tárgyi, mind a személyi feltételek megvalósulására is kitértek, de a beszámoló legtanulságosabb részei a helyi tanulókat vizsgáló konkrét adatok voltak.

Több olyan betegségtípus van, amely az országos adatokhoz képest gyakrabban fordul elő a városban. Ilyen a rossz testtartás a 4. és 6. osztályos fiúknál, csakúgy, mint a gerincferdülés az ugyanilyen korú lányoknál. A lúdtalpasok, a kancsal, a halláskárosodott és a túlsúlyos tanulók aránya is messze több, mint átlagosan az országban. Mint kiderült, e növekedésben szerepet játszhat a korszerű diagnosztika fejlődése is, de a biztonság kedvéért a képviselők úgy határoztak, hogy a megelőzés és a még hatékonyabb kezelés céljából intézkedési tervet készítenek.

Kérdéses az ügyelet

Még nem tudni, milyen formában biztosítja az egészségügyi vagyonkezelő a központi orvosi ügyelet feladatainak ellátását – derült ki az ülésen. 2011-től 2016 júliusáig külső szolgáltató végzi ezt a feladatot, a háziorvosok pedig havonta személyenként 30 ezer forint ügyeleti hozzájárulási díjat fizetnek ennek ellentételezésére. Ezt viszont nem tartják megalapozottnak, ezért kérik, hogy mentesüljenek e költség alól, s javasolják, hogy a vagyonkezelő főállású ügyeletes orvosokkal oldja meg ezt a feladatot.

A tárgyalások folytatódnak, a hónap végén újra napirendre kerül a téma megoldása- tudtuk meg.

HBN–BB