Megváltoztathatja az áramlatokat a gigantikus jéghegy

Levált az Antarktiszról egy Luxemburg-nagyságú jéghegy: a gigantikus természeti képződmény befolyásolhatja az óceánok áramlatait, amelyek hatással vannak az időjárásra – közölték tudósok pénteken.

A szakértők szerint a jéghegy az áramlatokra kifejtett közvetlen hatását csak évtizedek múlva lehet érezni, rövid távon viszont az Atlanti-óceán északi részén kisebb lesz a viharos telek kialakulásának esélye.

A 2250 négyzetkilométernyi nagyságú és 400 méter vastagságú jéghegy február 12-én vagy 13-án vált le az Antarktisz egy 160 kilométer hosszúságú darabjáról. A tudósok szerint akkora, hogy a sydneyi kikötő több mint százszor beleférne.

Tavaly decemberben szintén észleltek egy Ausztrália felé sodródó, a Déli-sarkról leszakadt jéghegyet: a B17B jelű jéghegyet Ausztrália délnyugati részétől 1700 kilométerre látták meg először december 9-én, és ezután riadót rendeltek a hajók számára a térségben. A kutatók szerint azonban az északra tartó – kétszeres Manhattan-nagyságú jéghegy – eleinte még 140 négyzetkilométer volt, de folyamatosan veszített a tömegéből, ahogy melegebb vizekre ért.