Megválasztották a Médiatanács tagjait

A Médiatanács tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság hétfői ülésén megválasztotta a testület tagjait.

A tanács négy tagjának a Fidesz által javasolt Vass Ágnest, Kollarik Tamást, Koltay Andrást és Auer Tamást választották. A KDNP, a Jobbik, az MSZP és az LMP jelöltjei nem kaptak támogatást.

A Médiatanács öt tagból áll, a testület elnöke Szalay Annamária lesz, aki mint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke automatikusan tölti be ezt a posztot. A Médiahatóság ma javasolt négy tagjáról a Parlament hétfői ülésén dönt.

Az eseti bizottság pénteken próbált először tagokat választani a Médiatanácsba, ám az akkori szavazás nem volt eredményes, mert a szabályok szerint az első fordulóban egyhangú szavazással lehetett volna csak taggá válni. A mostani második fordulóban aonban elegendő volt a parlamenti arányoknak megfelelő kétharmados támogatás, így a Fidesz és a KDNP jelölése elegendő volt a tagok megválasztásához.

Az eseti bizottság fideszes elnöke, Cser-Palkovics András az ülés után elmondta, hogy a Médiatanács, valamint a kuratóriumok felállásával véget ér a “kollektív felelőtlenség korszaka”. A kormánypárti politikus szerint így nem fordulhat többé elő, hogy a közmédiumok vezető nélkül maradnak. A Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda élére megválasztandó vezérigazgatók egyszemélyben lesznek felelősek a médiumok működtetéséért.

– Független Hírügynökség –