Megütötte az áram, a mája is szétrepedt

Az állat már túl van az életveszélyen
Az állat már túl van az életveszélyen - © Fotó: Magánarchívum
Hortobágy – Csúcsüzem van a Hortobágyi Madárkórházban! Az életéért küzdenek annak a fokozottan védett parlagi sasnak, amelyik mérgezést, áramütést és traumás sérülést, májrepedést is szenvedett.

Az állat már túl van az életveszélyen, és az áramütés elleni kezelés is sikeresen zárult – tájékoztatott dr. Déri János, a kórház állatorvosa. A sast egy utolsó vizsgálat és mágneses kezelés után egy röpdébe került, ahol a szárnyait próbálgathatja.

A parlagi sas fokozottan védett, eszmei értéke 1 millió forint. Hazai állománya 160 pár. Legnagyobb veszélyt a szándékos mérgezés mellett a rágcsálók ellen kihelyezett mérgek felelőtlen használata és az áramütés jelenti. Ez a példány fiókákat nevelt. Kérdés, hogy a fiókái túlélték-e az egyik szülő hiányát. Szabadon engedése a jövő héten várható.

Útjukra engedték viszont péntek délelőtt azt a két barna rétihéját, amelyeket vélhetően a rágcsálók túlszaporodás miatt, főleg a mezei pockok ellen a mezőgazdasági területekre kihelyezett méreg gyengített le. A több mint 200 kórházi beteg mellett napi 10-20 új beteg, rigók, fecskék és gólyák között ritka vendégnek számít a barna rétihéja, ritkán éri őket baleset.

HBN