Megúszta börtönt a gyalogosgázoló

Akt.:
A Bartók Béla és a Csigekert utcai kereszteződés csak korlátozottan belátható.
A Bartók Béla és a Csigekert utcai kereszteződés csak korlátozottan belátható. - © Fotó: Matey István
Debrecen – A bíró szerint a biciklis olyan sebességgel haladt, hogy nem tudta elkerülni az ütközést.

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében mondta ki bűnösnek a Debreceni Járásbíróság azt a kerékpárost, aki tavaly nyáron gázolt el egy gyalogost a Bartók Béla úti gyalog- és kerékpárúton – közölte Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

A bíróság a vádlottat egy év szabadságvesztésre ítélte, két évre felfüggesztve. Emellett – a jelenleg is tanuló fiatalt – előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól, de meg kell fizetnie a 206 ezer forint bűnügyi költséget.

Hiába fékezett

A 19 éves vádlott tavaly júliusban fékezése és félrekormányzása ellenére gázolta el a gyalog- és kerékpárút közepén közlekedő járókelőt biciklijével, amelynek az első fékje nem működött. A sértett olyan erővel ütötte bele a fejét az útpadkába, hogy koponyatörést és agyzúzódást szenvedett. Noha a közeli Kenézy Kórházba szállították, ott azonban életét vesztette.

Bármi előfordulhat

Szurdi Béla bíró az ítélet indoklásában kiemelte: a biciklis olyan sebességgel haladt, hogy nem tudta elkerülni az ütközést. Ha mérsékelte volna sebességét, vagy leszállt volna járművéről, a gyalogosnak esélye sem lett volna az ütközésre. Rámutatott, a kerékpárút védi a biciklist az autósoktól, a gyalogost ugyanakkor nem veszélyeztetheti. Hozzátette: a gyalogos és a biciklis találkozásából akár egy horzsolásos baleset is lehetett volna, de az áldozat olyan szerencsétlenül esett, hogy végzetes lett a következmény. A kerékpárosoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy egy ütközés esetén bármi előfordulhat.

A Debreceni Járásbíróság ítélete jogerős, miután a döntést az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vette.

HBN


Bűnös a halálos balesetet okozó 19 éves kerékpáros
Debrecen – Bűnösnek mondta ki a Debreceni Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében azt a kerékpárost, aki tavaly nyáron gázolt el egy gyalogost Debrecenben, egy gyalog- és kerékpárúton. Az 55 éves férfi úgy beverte fejét az útpadkába, hogy két nappal később meghalt.