Megújult a református kollégium, és gyönyörű lett

Megújult a református kollégium, és gyönyörű lett
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Jelenleg a volt gimnáziumi épület korszerűsítésén dolgoznak.

A végéhez közeledik a Debreceni Református Kollégium intézményeinek tavaly március elsején kezdődött felújítása. Buzás Borbálától, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferensétől megtudtuk: a kormány négy ütemben támogatja a beruházásokat, amelyeken belül a kollégium és a Fűvészkert utca 2. szám alatti épület renoválása csaknem hárommilliárd forintba került.

Szakkönyvtár, levéltár

A Fűvészkert utca 2. szám alatti épület idén áprilisra készült el teljesen, májusban pedig a bebútorozással is végeztek. Az ott elhelyezett intézmények (az egyetemi szakkönyvtár, az egyházkerületi levéltár, a nagykönyvtári és a múzeumi raktárak, feldolgozók) a nyár folyamán foglalhatták el végleges helyüket. A raktárak kialakításánál arra is figyeltek, hogy maradjon elég szabad hely 15-20 évnyi levéltári–, illetve könyvtári dokumentum elhelyezésére.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Régi fényében

A kollégium teljes felújítása augusztus végén fejeződött be. Az apróbb hibajavításokkal szeptember 4-ére végeztek a kivitelezők. Az új egyetemi funkciónak megfelelő bebútorozás és az épület birtokbavétele jelen pillanatban is zajlik.

Időközben kiderült, hogy a Díszteremhez hasonlóan a korábban a nagykönyvtár által használt területen is – minden bizonnyal 120 évvel ezelőtt – freskókat festettek a mennyezetre és a falakra. Az alkotások Díszteremhez hasonló rekonstrukciója várhatóan október végén fejeződik be.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Ami még hátravan

A felújítás következő építési ütemében a középiskolai internátus készül el a gimnázium legutóbb használt épületében. A munkaterületet közel egy hónappal ezelőtt, szeptember 14-én adták át a kivitelezőnek – számolt be Buzás Borbála, a Tiszántúli Református Egyházkerület sajtóreferense.

HBN–OCs