Megújult a népegészségügyi kormányépület

Megújult a népegészségügyi kormányépület
© Fotó: Matey István
Debrecen – A felújítás mellett hamarosan béremelésnek is örülhetnek a kormányhivatali dolgozók.

Energetikai korszerűsítésen esett át a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának, illetve két járási (Debrecen, Balmazújváros) népegészségügyi osztályának közös, Rózsahegy utcán található irodaháza. 180 millió forintból felújították a hőtermelő rendszert, kicserélték a nyílászárókat, hőszigetelték a homlokzatot és a tetőt, valamint napelemeket és napkollektorokat is felszereltek.

A csütörtöki, ünnepélyes átadón Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár elmondta, hogy egy olyan ellenőrző rendszert fejlesztettek ki, amellyel könnyedén meg lehet vizsgálni egy adott épület esetében, mennyire szökik a meleg, túlzott-e ott a fűtés vagy sem. Mindezzel akár 10–15 százalékot is lehet spórolni a rezsin.

Az átadón megmutatták, hogy az egyik helyiségben két, hatalmas hűtőt is beüzemeltek, amelyek különböző vakcinák tárolására szolgálnak. A szükségáramforrással működő berendezésekből központilag tudják eljuttatni a háziorvosoknak a kellő oltóanyagokat, ráadásul a hely nemzetközi oltóhelyként is funkcionál, ha kell.

Az ünnepségen Kovács Zoltán azt is elárulta, hogy a 2016-os költségvetésbe betervezték: a közszférában a legalacsonyabb bértáblában lévő dolgozók számára életpályamodellt indítanak, amely akár harminc százalékos béremelést is jelenthet. Erre 25 milliárd forintot különítenek el.

HBN-VÉZS