Megújuló rendszer a tanulókért

Akt.:
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere
Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere - © Fotó: Kovács Péter
Berettyóújfalu – Projektnyitó rendezvényen ismertették a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum átfogó fejlesztését. Nagyívű projekt veszi kezdetét, aminek köszönhetően több diák tanulhat egy sikeresebb és célravezetőbb rendszerben. A nyitókonferencián a részletes programról szakmai előadásokat hallhattak a tagintézmény–vezetők.

„A szakképzési intézményrendszerének átfogó fejlesztése a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumban ” című projektet mutatták be a BSZC Bessenyei György Szakgimnáziumának kultúrépületében.

– Nagyívű és fontos oktatási projekt valósul meg, amelynek az a célja, hogy motiválja a fiatalokat az iskolarendszerben maradni, illetve a továbbiakban segítse a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket és nyomon követésüket – hangzott el a tájékoztatón.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere nyitóbeszédében elmondta, hogy még mindig sokan lemorzsolódnak az évek alatt az oktatási rendszerből, és nem tudják megállni a helyüket a munka világában.

ujfalu2Fotó: Kovács Péter

Tehát ez egy össztársadalmi probléma, amelyet meg kell oldani. Mindenki sikeres lehet valamiben, csak meg kell találni, hogy miben az, és ezt megfelelő szakemberekkel támogatni is kell. Továbbá hozzátette, a korai iskolaelhagyás egy fontos probléma jelenleg az oktatásban, és megoldásra vár. Remélik, hogy az újítások majd ki tudják küszöbölni ezeket a nehézségeket.

Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója hozzátette, a projekt részeként sok változás fog végbemenni az intézményekben. Például új digitális eszközöket szereznek be, pedagógus-továbbképzéseket szerveznek, illetve módszertani megújulást kezdeményeznek.

ujfalu3Pelyhéné Bartha Irén, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum főigazgatója | Fotó: Kovács Péter

A köszöntő beszédek után, Szilágyi János, a program szakmai koordinátora emelte ki a projekt fő terveit és területeit. Elmondta, hogy azok a diákok, akik korábban leválnak az iskolától, azok hátrányban szenvednek a társadalomban, kirekesztetté válnak. Ezért 10 település 13 tagintézménye jelentős összeget kap, hogy az alapkészségek fejlesztését segítő új eszközrendszert beszerezze, illetve szervezzenek továbbképzéseket és a kommunikációs stratégiájukat is fejlesszék.

GYT