Helyi közélet

2008.04.11. 11:27

Túl a századik gyermekműtéten

<p>Debrecen - Túl van a századik sikeres gyermekendoszkópos műtétén a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikája – tudatták szerdai sajtótájékoztatójukon az Urológiai Klinika vezető orvosai.</p>

Paragh György centrumelnök elmondta, hogy az epe-és vesekő képződés – sajnos – civilizációs ártalom, előfordulásának gyakorisága nő. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Egyetem urológusai kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek a veseproblémák gyógyítására végzett endoszkópos (vagyis vékony csöveken keresztül végzett) műtétek tekintetében. Vannak olyan technikák, melyeket ők tanítanak be Budapestről vagy a határon túlról érkező kollégáiknak.

– A főként vese- és vesevezeték kövek eltávolítására alkalmazott speciális endoszkópos eljárás elsősorban a felnőtteknek nyújt megoldást, de alkalmazásukra gyermekek esetében is sor kerülhet – tájékoztatott Flaskó Tibor egyetemi docens, az Urológiai Klinika igazgatója.

 – Tevékenységünk a gyermekek endourológiai ellátásában egyedülálló: Magyarországon a gyermekeken elvégzett ilyen jellegű beavatkozások nagy része az Urológiai Klinika Endourológiai és Vesekőzúzó Központjában történik. 1995 óta több mint száz – 10 hónapos és 17 éves kor közötti – gyermeknél végeztünk endoszkópos kőeltávolítást (felnőtteknél több ezer a szám).

– 1984-ben iszonyú nehézségek közepette Szentesen kezdtem ilyen műtételket végezni – idézte fel Tóth Csaba, az Endourológiai és Vesekőzúzó Központ igazgatója. – Az endoszkópos urológiai műtéteket egyre szélesebb körben alkalmazzuk.

Régen 20-30 centiméteres vágást jelentett a beavatkozás, most egy szúnyogcsípésnyi hely marad utána. Jóval kevesebb fájdalommal jár, kisebb megterhelést jelent a betegnek és hamarabb elhagyhatja a kórházat.
Tóth Csaba elmondta még, hogy gyógyító munkáját tanítással egészíti ki, amit szintén nagyon fontosnak tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában