Megújul az esztári általános iskola és az óvoda is

Akt.:
Esztár – Sikeresek voltak a pályázatok, ezért valósulhatnak meg a régóta szükséges munkák.

Egy hazai pályázat 250 millió forintos támogatásával tornacsarnokot építenek a településen. Az alapkőletételt tavasszal szeretnék, addig a tervek előkészítése és a telekvásárlás zajlik. A telket az önkormányzatnak kell biztosítani.

Oktatás egy helyen

Egy másik pályázatnak köszönhetően az iskola újul meg, illetve a tornaterem a héjazatát javítják ki, majd a későbbiekben tanteremmé alakítanák. A munkálatok várhatóan még idén elkezdődnek. Az alsó és a felső tagozat diákjai idővel egy épületbe kerülnének, egyetlen helyszínen folyna az oktatás, ami azt jelenti, hogy az úgynevezett kastélyiskolát megszüntetik. A jelenlegi iskola 150 millió forintból szinte teljes körűen megújul: ez többek között például energetikai fejlesztést, tető- és nyílászárócserét takar – tájékoztatott Szécsi Tamás polgármester. Az óvoda felújítására 41 millió forintot nyert a község. Ezekben a hetekben készülnek a tervek, a munkák tavasszal kezdődnek. Az óvodában új játszóteret, udvart, zuhanyzót, öntözőrendszer kialakítását, parkoló átalakítását tervezik.

Korszerűbb fűtés

A művelődési ház korszerűsítésére is nyert az önkormányzat a vidékfejlesztési program részeként 20,3 millió forintot. A közösségi feladatokat ellátó épületben geotermikus fűtés és hűtés, s több már energetikai javítás és korszerűsítés valósul meg, a munkálatok tavasszal kezdődnek.
A polgármesteri hivatal épületét felújítják, amit a tetőcserével már el is kezdődött. A héjazat cseréjét végzi csak az önkormányzat önerőből, a továbbiakat pedig 51 milliós támogatott összegből. Megújul a tető, talajszondás hűtést és fűtést építenek ki, továbbá kicserélik a nyílászárókat is.

HBN–NKM