Megújul az egyetemi főépület üvegteteje

Megújul az egyetemi főépület üvegteteje
Megújul az egyetemi főépület üvegteteje - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Több mint nyolc évtized után megújul a Debreceni Egyetem Főépületének üvegteteje. A júliusban kezdődő munkálatok négy hónapig tartanak.

A beruházás teljes költségét saját forrásból finanszírozza az egyetem.

– Az időjárás viszontagságai, az erős szél, jégeső, túlzott felmelegedés, illetve a belső acélszerkezet kilengése miatt a tető az elmúlt évtizedekben erősen megrongálódott, több helyen már be is ázik. A közelmúltban egy, a díszudvarba eső üvegdarab figyelmeztetett arra, hogy a helyzet életveszélyessé vált, ennek elhárítására azonnal acélhálót szereltettünk fel, de így is elengedhetetlen a tető teljes rekonstrukciója – mondta az unideb.hu portálnak Sárvári Géza műemlékvédelmi szakmérnök.

A Főépület központi részén helyezkedik el az üveggel fedett díszudvar, amelynek belső üvegezését Róth Miksa készítette, a külső, nyeregtető formájú tetőt huzalháló-betétes üveg fedi. A rekonstrukciós munkálatok júliusban, a diplomaosztók után kezdődnek, és a tervek szerint négy hónap alatt befejeződnek.

– A kivitelező cégnek azonban – amelyet a jelenleg is zajló közbeszerzési eljárás során választanak ki – nem lesz egyszerű dolga, hiszen az üvegtető teljes felújítása a komoly szakmai kihívás mellett rendkívüli logisztikát is igényel.

A kétszer 4 mm-es edzett üveglapokból összeragasztott táblák belül hővisszaverő fóliázást is kapnak, csökkentve ezzel a díszudvar hőterhelését. Az üvegtáblák mérete egyenként 83×270 centiméter, a nyeregtető teljes cseréjéhez ezekből 240 darabot kell beépíteni. Mindezt úgy, hogy a munka során a belső díszüveg borítást megvédjék az esetleges sérülésektől – tájékoztatott Borbély Tamás. A DE Fejlesztési Igazgatóság megbízott beruházási osztályvezetője hangsúlyozta: a kivitelezőnek a munka- és balesetvédelmi szabályokat is fokozottan be kell tartania.

Emellett teljesen megújul az 500 négyzetméteres lemeztető is, ahol az eddigi horganyzott lemez helyére cinklemez kerül. A felújítás során átvizsgálják és kijavítják az elkorrodálódott acélszerkezetet, és kicserélik a teljes belső világítást is. A munkálatok várhatóan november elejére készülnek el.

– Debreceni Egyetem –