Megújul a várpalotai és a sümegi vár

1,3 milliárd forint összegű vissza nem térítendő uniós támogatással újulhat meg Veszprém megyében a sümegi vár és a várpalotai Thury-vár. Várpalotán a várudvaron szabadtéri színpad és filmszínház is helyet kap, Sümegen pedig lovagtermet alakítanak ki.

Várpalotán a 734 millió forintos fejlesztés keretében megújul a Thury-vár műemlék épülete, a földszinten kiállítótermeket alakítanak ki és egy étteremnek hasznosítható szárny is létesül. Az épület felújított vizesblokkokkal, pelenkázóval, gyermekfoglalkoztatóval bővül.

A második szinten rendezvény- és konferenciatermek lesznek valamint kapcsolódó szolgáltatásként egy ajándékbolt is üzemel majd. Ehhez 624 millió forint uniós forrást nyert a város. A várudvaron szabadtéri színpad és filmszínház kap helyet – mondta a Független Hírügynökségnek Szabó Pál Csaba várkapitány. A munkákat tavasszal kezdik és 2011 első felében fejezik be.

A Sümegi várban a felújítás során a kis bástya védőtetőt kap, tervezik a felvonóhíd rekonstrukcióját, az Öreg-torony alsó termében panoptikum fejlesztését valamint a kápolna külső-belső felújítását, nyílászárók cseréjét. A jelenlegi ajándékbolt helyén lovagterem lesz, ahol fegyverkiállítást rendeznek be, amely a 16-17 századból származó szúró és vágófegyvereket mutatja be.

 A projekt részét képezi még hangosítás és fénytechnikai berendezések beszerzése valamint audio guide rendszer kiépítése és az esélyegyenlőség érdekében biztosítva lesz a mozgáskorlátozottak számra a várba történő feljutás. Ehhez 682 millió forint uniós forrást nyert a város. A fejlesztés nyáron indul és 2012 -ben fejeződik be. – mondta Andrási Zsuzsanna pályázatfelelős. A beruházás összköltsége 822 millió forint.