Helyi közélet

2016.02.04. 18:38

Videó: Világszínvonalú laboratóriumot avattak Debrecenben

Debrecen - A legkorszerűbb műszerekkel dolgozhatnak a jövőben a Debreceni Egyetem hallgatói az Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumban.

Debrecen - A legkorszerűbb műszerekkel dolgozhatnak a jövőben a Debreceni Egyetem hallgatói az Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumban.

Elsősorban környezeti vonatkozású (talaj, felszíni és felszín alatti víz, üledék) minták elemanalíziséhez, valamint állati és humán eredetű minták (vérszérum, szövetek), élelmiszerek és gyógyszerkészítmények vizsgálatához használhatók azok a berendezések, melyek a Debreceni Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének megújult laborjában kaptak helyet. A mintegy 200 millió forint értékű beruházás a világ vezető laboratóriumi műszer- és bútorgyártó márkáinak magyarországi képviselői jóvoltából valósult meg.

- Nagy öröm, hogy ezek a cégek felismerték: támogatni kell a tanszéket, a kart, az egyetemet. Remélem, hogy ez a felismerés magával ragadja a többi vállalatot is, és egyre több ipari szereplő lép színre, akik észreveszik, hogy a Debreceni Egyetemen minőségi munka folyik – fogalmazott köszöntőjében Pintér Ákos, a Természettudományi és Technológiai Kar dékánja.

Fábián István, a labornak otthont adó Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék vezetője elmondta: a műszereket elemanalitikai meghatározásokhoz használják a kutatók. Gyakorlatilag bármilyen mintából (szilárd vagy folyékony halmazállapotú) mennyiségileg meg tudják határozni a periódusos rendszer mintegy 80 elemét. Vizsgálták már a debreceni kombinált ciklusú erőmű porgyűjtőjén összegyűlt anyagokat, valamint faleveleken a tűzijáték környezeti hatásait.

- A laboratórium különlegessége, hogy a kar oktatói, kutatói és hallgatói a legnagyobb nemzetközi műszergyártóik legmodernebb eszközeit használhatják, többek között olyanokat is, melyek kereskedelmi forgalomban még nem is kaphatók. Így a Debreceni Egyetem kutatói a tesztelés során szerzett tapasztalataikról beszámolva a készülékek fejlesztésében is részt vesznek – hangsúlyozta Fábián István.

A Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, valamint a Novo-Lab Kft. 2013 szeptemberében hozta létre közös demo laboratóriumát, melyet akkor az egyik legnagyobb műszergyártó, az Agilent Technologies készülékeivel szereltek fel. A 2013-ban kapott műszerek (lángatomabszorpciós spektrométer, grafitkemencés atomabszorpciós spektrométer, mikrohullámú plazma atomemissziós spektrométer, induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrométer) egy részét azóta újabb változatokra cserélték, az együttműködés keretében ugyanis az egyetem folyamatosan tesztelheti a gyártó legmodernebb berendezéseit, ennek köszönhetően a hallgatók a legmodernebb technológiákat sajátíthatják el. Az elmúlt időszakban a mérésekhez szükséges minta-előkészítésben használatos berendezések is megújultak, Milestone gyártmányú mikrohullámú roncsoló egységgel és savdesztilláló berendezéssel bővítette a laboratóriumot.

- Ezt az együttműködést a kezdetektől egy befektetésnek tekintettük. Azzal, hogy idehoztuk a piacon elérhető legfejlettebb technológiát, lehetőséget biztosítunk, hogy a jövő szakemberei a legújabb műszereken dolgozhassanak, a tanszék a tudományos tevékenységében tudja kamatoztatni, illetve olyan műszaki támogatást tudnak biztosítani, ami számunkra is nagy versenyelőny és az ipar számára is hasznos – magyarázta Gáspár István, a Novo-Lab Kft. ügyvezető igazgatója.

A legmodernebb műszerekhez megfelelő környezetre is szükség van. A laboratóriumi bútorokat gyártó cseh Merci magyarországi képviselője, a Kvalitex Kft. mintegy 20 millió forint értékben ajándékozott laboratóriumi- és íróasztalokat, vegyifülkét és mérlegasztalt az intézménynek.

Tétényi Pál, a Kvalitex Kft. ügyvezetője felidézte: kezdő vegyészként a Kémiai épületben tartotta első előadását egy konferencián, így mikor meghallotta, hogy megújul a laboratórium, akkor arra gondolt, hogy ez egy olyan lehetőség, ami valódi segítséget jelenthet az egyetemi kémiaoktatásnak.

A megújult Atomspektroszkópiai Partner Laboratóriumot a kémia, vegyész, vegyészmérnök, gyógyszerész, környezettan és környezettudomány szakos hallgatók is használják tanulmányaik során.

- unideb.hu -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában