Megújítják az emlékhelyet

Megújítják az emlékhelyet
Megújítják az emlékhelyet - © Fotó: Matey István
Debrecen – Ismeretlen szabadságharcosok nyughelyét vette gondozásba a Kenézy Gyula Baráti Kör.

Szentgyörgyi János debreceni újságíró, aki napjainkban a Kenézy Kórház sajtóreferense, mindig is fogékony volt a helytörténeti szempontból figyelemre érdemes személyiségek, helyek emlékének ápolása iránt.

A közelmúltban egy elhanyagolt gránit obeliszk és a környezete keltette fel az érdeklődését. Mint kiderült, a Hosszúpályi felé vezető út mellett négy szabadságharcos hős van eltemetve, akiknek 1849. augusztus 2-i felirattal emeltek sírkövet, de mára kikezdte az idő: nem tudni, mikor helyezték el ott az utolsó koszorút, illetve gondoskodtak a téglából épített kerítés, lépcsőfeljáró és korlát állagának megóvásáról.

A kör névadójához méltó

Az újságíró úgy gondolta, hogy az emlékhely rendbe hozatala és újbóli avatása kifejezetten a Kenézy Gyula Baráti Kör vállalásába illeszkedő feladat. Az említett civil társaság ugyancsak az ő kezdeményezésére jött létre 2013 őszén, s egyik fő célja a névadó „emlékéhez méltó nemes cselekedetek végrehajtása”.

Egyeztetve a baráti kör tagjaival – köztük a kórház főigazgatójával, Lampé Zsolttal, aki lelkesen támogatta az ötletet – Szentgyörgyi János, mint a társaság ügyvivője, levéllel fordult a polgármesteri hivatalhoz, hogy lehetőséget kapjanak a sír gondozására.

Az emlékművet a tervek szerint március 13-án 10 órakor ünnepélyes keretek között avatják fel.

HBN–SZK

A teljes cikk a csütörtöki Naplóban, vagy a naplo.hu-n olvasható.