Megújítja inflációs adatokkal kapcsolatos kommunikációját a jegybank

Akt.:
Budapest – Megújul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs adatokkal kapcsolatos kommunikációja.

Az inflációs adatokat elemző kiadvány megjelenése mostantól még szorosabban követi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) aktuális gyorsjelentéseinek közzétételét, tartalmában bővebb és közérthetőbb lesz, az összefüggésekről pedig közvetlen tájékoztatást is adnak a jegybank szakértői.

A változást többek között az indokolja, hogy a válságot követően a makrogazdasági adatokkal kapcsolatos kommunikáció szerepe felértékelődött a monetáris politikában: egy-egy adat értékelésével a jegybankok segíthetik a gazdasági szereplők monetáris politikával kapcsolatos várakozásainak kialakítását. A hatályos jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása, így a legfrissebb inflációs adatok értékelése kiemelten fontos információ, amire eddig elsősorban a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentés adott lehetőséget.

Az MNB aktuális újításának lényege, hogy igazodva az elemző igényekhez, már a hivatalos adatközlést követően egy órával (10 órakor) egy elemzést publikál, amely képet ad mind a tartósabb inflációs tendenciákról, mind a rövid távú elmozdulások okairól. A változások eredményeképpen az MNB korábbi havi inflációs elemzése tartalmában is bővül és közérthetőbb lesz a széles közvélemény számára. Az adatok publikálását követően, 9 és 12 között valós időben lehet kérdéseket feltenni az MNB inflációs elemzéseket vezető szakértőjének (a következő hónaptól egy online kommunikációs felület kerül kialakításra).