Megtört a DEAC sorozata

Akt.:
Megtört a DEAC sorozata
© Fotó: debka.hu
Debrecen – Kétpontos vereséget szenvedett a DEAC Kamilla Gyógyfürdő az alsóházhoz tartozó Salgótarján otthonában. Berényi Sándor együttese tizenkét egymást követő győzelem után kapott ki a nógrádi megyeszékhelyen. Tragédia így sem történt, hiszen a debreceni kosarasok a jövő heti utolsó fordulóban bebiztosíthatják alapszakasz első helyüket.

Sérült idegenlégiósa, Jahmal Jones nélkül volt kénytelen kiállni a DEAC, a kezdőcsapatba Varga Ádám került be. Nem látszott a hajdúsági csapat játékán a változtatás, épp a kezdőként debütáló bedobó ziccerével már 9-3 volt az állás két perc után. Ekkor azonban felébredtek a hazaiak, és egy 10-0-s rohanással jelezték, hogy nem feltartott kézzel léptek parkettre. Berényi Sándor időkéréssel és friss cserékkel rendezte a sorokat, a negyed végére sikerült is megnyugtató előnyt szerezni (19-26).

A második negyedben is magabiztosan játszottak Molnár Andrásék, védekezésük pedig újra az utóbbi időben már megszokott volt. A hazaiak csak szenvedtek a cívisvárosiak zónája ellen, egyedül Béres Dávid tartotta a lelket a csapatában. Pék Dávid zsákolásával már 15 pontra nőtt a differencia (26-41), semmi nem utalt arra, hogy a DEAC-nak bármi problémája lehet ezen az estén. Egyedül Szabó Miklós harmadik személyi hibája adhatott némi aggodalomra okot, de a nagyszünetre így is kétszámjegyű különbséggel mehettek a felek.

Talán Berényi Sándor fiai már elhitték, hogy zsebben a mérkőzés, kissé könnyelműen kezdtek a fordulás után. A hazaiak éltek a kínálkozó lehetőséggel, és egy 6-0-s futással újra látótávolságon belülre kerültek. A DEAC rengeteget tüzelt távolról, és bár olykor be is találtak, nem a megszokott hatékonysággal dolgoztak. A csapatjáték ezúttal nem volt az igazi, a lendületes lerohanások, és a palánk alatti dominancia elmaradt, ráadásul Szabó a negyedik hibáját is megkapta. Ennek ellenére újra sikerült 15 egységnyi fórra szert tenni, de ekkor már érezhető volt, hogy a nagyszerűen játszó Salgótarján akár meg is fordíthatja az eredményt.

A záró felvonásban teljesen lebénult a DEAC, sem támadásban, sem védekezésben nem találták a ritmust, és az sem segített, hogy a nógrádiak a találkozón összesen 43 büntetőt dobhattak, a 15 debrecenivel szemben. A végére extra dobóformát mutató hazaiak három perccel a lefújás előtt Csapai Péter ziccerével átvették a vezetést (67-66). A folytatásban minden összejött a vendéglátóknak, szinte dobást sem hibázva rövid idő alatt elhúztak kilenccel. Nem adta fel a hajdúsági alakulat, Varga Ádám három plusz egyes akciójával pedig már csak három volt közte. A tarjániak büntetőzése hagyott némi kívánni valót maga után a végjátékban, így hat másodperccel a vége előtt 83-81-nél támadhattak a debreceniek. Az addig négy hárompontost is értékesítő Velkeyre jött ki a támadás, ám a fiatal hátvéd távoli dobása lejött a gyűrűről, így megérdemelt hazai siker született. A vereség ellenére a DEAC még mindig megnyerheti az alapszakaszt, amennyiben legyőzik jövő hét szombaton a Békés gárdáját hazai pályán.

debka.hu


Salgótarjáni KSE – DEAC Kamilla Gyógyfürdő 83-81 (19-26, 12-18, 20-22, 32-15)

DEAC: Velkey 16/12, Varga 6/3, Molnár 12/3, Farkas 20/12, Szabó 14/3 cserék: Kósa -, Lajsz 3, Opre 3/3, Erdei 5/3, Pék 2.

edzők: Berényi Sándor, Ráthonyi Tamás, Kádár Tamás

Berényi Sándor: Először is gratulálok a Salgótarjánnak. Extázisban játszottak a 4. negyedben, mi pedig asszisztáltunk hozzá. Remélem, hogy ez egy „jókor jött pofon” nekünk. A körülményektől függetlenül ezt a meccset egy ilyen erős csapattal nyerni kellet volna. Kielemezzük a történteket, amit velem kezdve mindenkinek egy önvizsgálattal kell kezdenie.