Megtorpant a bálnavadászatról zajló tárgyalássorozat

Megtorpant a kereskedelmi célú bálnavadászatról zajló tárgyalássorozat szerdán a marokkói Agadirban.

Az AFP jelentése szerint a Nemzetközi Bálnabizottság (IWC) több tagja nyugalomra és gondolkodásra szólította fel a megbeszélések résztvevőit, mielőtt folytatnák a tanácskozást.<br /><br />Az IWC német tagja, Gert Lindermann szerint most egy kis szünetet kell tartani, hogy megteremhessék a kompromisszum lehetőségét és elkerüljék a tárgyalássorozat kudarcba fulladásást. A brazil főtárgyaló, Fabio Pitaluga azt mondta az IWC elnökének az első plenáris ülésen, hogy sürgősen tegyék félre a napközben megfogalmazott javaslatot, miután két napon át zárt ajtók mögött tanácskoztak.

Az IWC 88 tagországának képviselői egy egyezségterven vitáznak, amelynek célja az lenne, hogy valamiképp feloldja tízéves időszakra a kereskedelmi bálnavadászat 24 éve tartó moratóriumát. A kompromisszum az lenne, hogy a bálnavadászatban érdekelt országok, mint Japán, Izland és Norvégia belegyeznek a megölhető állatok számának “progresszív korlátozásába”

A három, bálnavadászatban érdekelt ország jogi kiskapukat használva vadászta a bálnákat 1986 óta. Az állatvédők támadásai ellenére Japán például tudományos célú vizsgálatokkal indokolta cetek megölését. Becslések szerint a három ország több mint másfél ezer különböző cetet, bálnát vadászott le 2008-ban és 2009-ben, köztük több, végveszélybe került faj egyedeit.

A kis híján a tárgyalások összeomlásához vezető javaslat szerint 2020 után is megmaradna a tilalom nyitott státusa, magyarán maradnának a kiskapuk. Ezt utasította el több ország küldötte, akik teljes moratóriumot akarnak. “Számos tag az akarja, hogy minden körülmények között, még az őslakosok esetében is tilos legyen a vadászat”- fakadt ki a japán küldött, Funajama Jaszue az ülésen. Az újzélandi küldött, Geoffrey Palmer úgy nyilatkozott, hogy még a kompromisszumkészség is hiányzik számos tagországból.

– Független Hírügynökség –