Megtisztul, aki hisz – vízkereszt ünnepe Hajdú-Bihar megyében

Az acsádiak is visznek haza a szentelt vízből
Az acsádiak is visznek haza a szentelt vízből - © Fotó: Kedves Zilahi Enikő
Hajdú-Bihar – Amikor Jézus Krisztus a Jordánba lépett, megjelent a szentháromság.

  • Vízkereszt, az év első nagy egyházi ünnepe január 6-án van. Ezen a napon Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésére emlékezünk.
  • Ehhez kapcsolódóan idén is megyeszerte számos helyen tartottak víz-, illetve házszenteléseket.
  • Nyíracsádon a szent liturgiát követően a résztvevők ­hosszú sorokban várakoztak arra, hogy vihessenek otthonukba a szentelt vízből.
  • Pocsajban, Körösszegapátiban is töretlen a hagyomány.

Vízkereszt, az év első nagy egyházi ünnepe január 6-án van. Ezen a napon Jézus Krisztus Jordánban való megkeresztelkedésére emlékezünk. Nyíracsádon a szombatra eső ünnepen hívek népes serege töltötte meg a görögkatolikus templomot, hogy tanúi lehessenek a vízszentelés szertartásának – számolt be Kedves Zilahi Enikő. A szent liturgiát követően a résztvevők hosszú sorokban várakoztak arra, hogy vihessenek otthonukba a szentelt vízből.

Tóth Elek parókus atya vízkereszt ünnepét követően kezdte meg a házszenteléseket, kérve Isten áldását, hogy óvja a ház lakóit a bajtól, betegségtől egész éven át.

Úrjelenés

Már a korai keresztény századokban is a vasárnapokon kívül a vízkereszt volt az év első igazi nagy ünnepe. Jézus Jordánban való megkeresztelkedésének ünnepét úrjelenésnek, epifániának is nevezik, hisz ő ekkor jelenik meg a világban az emberek előtt, s kezdi meg tanításait. Jézus ekkor lép az emberek elé, mint Isten. Addig úgy élt, mint egy ember, akinek az életében ugyanúgy ott vannak a szenvedések és az örömök, mint mindenkiében. Vízkereszt napján azonban megtörténik a csoda: megjelenik a szentháromság. Ráirányítja a figyelmet Jézus személyére és tevékenységére.

te1

Megtelt a templom a vízszenteléskor Fotó: Kedves Zilahi Enikő

Mikor Jézus belép a Jordán vizébe, ott van az atya, hiszen hallják a hangját: „Ez az én fiam! Hallgassátok!” A szentlélek galamb képében van jelen, és ott a fiú is, a Jordánban álló Jézus. Az emberek ekkor kapják meg a kinyilatkoztatást a szentháromság, az atya, a fiú és a szentlélek egységének jelentéséről – írta nyíracsádi kollégánk.

Körbe a kereszttel

Pocsaji tudósítónk, Nagyné Kelemen Mónika a házszentelést emelte ki településének hétvégi történései közül. A 15. századra visszanyúló hagyományt őrzik a görögkatolikus egyházközségben is. A templomban a pap vízkeresztkor megszenteli a vizet, amelyből a hívek vihetnek haza családjuknak. Majd útnak indul a pap és a harangozó: házról házra „járnak a kereszttel”, és csengővel jelzik érkezésüket.

vkp

Sok pocsaji várja a parókust | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

A víz mint éltető erő

– A házszentelés célja, hogy a pap találkozzon és beszélgethessen a hívekkel. De a legfontosabb, hogy találkozzunk Istennel, és elhozzuk őt a hétköznapokba. A szentelt vízzel való meghintés során a lakóházakat, azok helyiségeit, az embereket, állatokat szenteljük meg, megóvva ezáltal a betegségektől, és kérjük Isten áldását – mondta Baráth Gábor pocsaji parókus.

– Többnyire szeretettel fogadnak, várnak bennünket a katolikusok. Volt olyan azonban néhány éve, korábbi szolgálatom során, hogy a házigazda oda nem illőeket mondott. Furcsálltam, hogy miért fogadott akkor bennünket.

Megértjük, ha nem engednek be a görögkatolikus hívek, nem kötelező, mindenki maga dönti el, hogy szeretné-e a szentelést, vagy nem”

– így a parókus.

– Minden évben várjuk, hogy január elején megáldjon bennünket és lakóházunkat a tisztelendő úr. Mi idősek vagyunk, még tartjuk a hagyományokat, a fiatalok már nem biztos – mesélte Jónás Györgyné, aki kora délután már várta a szentelőket.

Papp Sándorné egy másik utcában a szokás szerint nyitott kapuval és egy szál égő gyertyával várta a parókust.

– Így szoktuk minden évben – mondta. A szentelt vízből mindig hozunk haza a családnak.

Védelmez a szentelt víz

A körösszegapáti vízszentelésről Vmirjáncki József adott információkat. Mint felelevenítette: dr. Origen Sabau ortodox tisztelendő a szombati ünnepi mise végeztével, segítőivel hozzákezdett az előre elkészített víz megszenteléséhez. Ezt a műveletet a kezében lévő kereszt, az égő gyertya, majd a szárítottbazsalikom-csokor többszöri vízbemártásával végezte el, imádkozás kíséretében. Ezután előbb meghintette a templomot, a szentelésben segítőket, majd a megjelent híveket.

vk1

Bazsalikom-csokorral szentel | Fotó: Vmirjáncki József

Elmondta, hogy amit a szentelt vízzel meghintenek, megtisztul, megvéd a gonosz lélek minden ártalmától, a megrontástól. Természetesen azt is hangsúlyozta, hogy mindez csak azoknál történik meg, akik hisznek benne.

Az istentisztelet után többen üvegekbe vettek a szentelt vízből, és vittek belőle haza vagy ismerőseiknek. (Az ortodox hívek az otthonukba, házszentelésre az új esztendő második napján várták papjukat.)

HBN