Megtiltanák a fővárosi intézmények használatát kampánycélokra

Támogatja a Főpolgármesteri Kabinet azt a javaslatot, hogy a Fővárosi Közgyűlés, tavaly októberi döntését módosítva egyértelműen mondja ki: az önkormányzat tulajdonában vagy felügyelete alatt lévő intézmények nem használhatók kampánycélokra.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly októberi ülésén határozott úgy, hogy a 2010-es választási kampányidőszakokban az önkormányzat tulajdonában lévő, illetve a felügyelete alá tartozó intézményekben csak a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulásával lehessen olyan rendezvényeket tartani, amelyek során “politikai érzékenységi” kérdések merülnek fel. A rendelkezés azonban nehezen végrehajtható, mert a “politikai érzékenység” a hatályos jogszabályokban nincs meghatározva.

A bizonytalan értelmezés és az ilyenkor megszaporodó kampányrendezvények miatt jelentős számú megkeresés várható a fővárosi intézmények vezetőitől, amelyről mindig a közgyűlésnek kellene döntenie. Ezért a Főpolgármesteri Kabinet szerdai ülésén támogatta azt a főjegyzői javaslatot, hogy a közgyűlés módosítsa októberi döntését és egyértelműen mondja ki: az önkormányzat intézményei nem használhatók kampánycélokra – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója szerdán.

A választási kampánnyal összefüggésben a Főpolgármesteri Kabinet tárgyalta Bojár Iván András városarculati tanácsnok javaslatát az egységes plakáthely-térkép kialakításáról. A térkép lényege, hogy a pártok illegális felületek helyett tervezhető és átlátható módon, a számukra a kampányidőszakban átmenetileg és kizárólagosan biztosított plakáthelyekre függesszék ki politikai hirdetéseiket.

A plakáthely-térkép létrehozásához a városarculati tanácsnoki iroda egyeztetett a politikai pártokkal hirdetési igényükről, valamint a 24 budapesti önkormányzattal a hirdetések kihelyezésére alkalmas közterületekről. Így a plakáthely-térkép a pártok igényeihez alkalmazkodva, beazonosíthatóan tartalmazza azt a 800 fővárosi és csaknem ugyanennyi kerületi helyszínt, ahova ideiglenes hirdetőtáblát vagy más eszközt lehet kihelyezni a kampányidőszakra.

A főváros a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-t bízza meg a hirdetőfelületek gyártásával, kihelyezésével, letakarításával, cseréjével és begyűjtésével a plakáthely-térképben meghatározott közterületeken.