Megtérülnek valaha a mezőgazdaságba fektetett milliók?

Megtérülnek valaha a mezőgazdaságba fektetett milliók?
Aradványpuszta „Három éve foglalkozom dinnyével, de eddig még egyszer se jött be úgy igazán. Gondoltam, idén még megpróbálom, és ha nem megy, akkor a mezőgazdaságba többet egy fillért bele nem teszek – mondta el a Naplónak Győri Lajos, aki Aradványpuszta és Tamásipuszta között idén harminckét hektáron reménykedik.

.

Piszkálják a tövit

Ekkora területen termeszt ugyanis ebben az évben dinnyét. – Eddig nagyon szép az állomány, szerencsére még nem verte el a jég. Ha az égiek a következő két hónapban is velünk lesznek, akkor talán lejön majd róla legalább 300 mázsa hektáranként. Nagyon kellene a tisztességes ár, hiszen egy hektárnak az egyszeri megkapálása 50 ezer forintba kerül – avat be a részletekbe a termelő, majd folytatja a fejszámolást. „Háromszori kapálással lehet számolni (a dinnye ugyanis szereti ha piszkálják a tövit), akkor számolja ki, hogy mennyibe is fáj ez nekünk. És ez csak a kapálás…”

Jusson is, maradjon is

A gazda némi unszolásra elárulja, hogy eddig mintegy 10-12 millió forrintja áll a dinnyében, de például biztosításra már csak a termőterület felénél futotta. Ez azt jelenti, hogy ha a hátralévő két hónapban a teljes termést elverné a jég, akkor is csak 6 millió forintot kapna. A másik nagy kérdés az ár. Győri Imre szerint legalább 60-70 forintot kellene kapnia a gyümölcsért kilónként ahhoz, hogy jusson is, maradjon is. Csendesen jegyzi meg, hogy ez az összeg tavaly csupán negyven forint körül volt, idén azonban az táplálja a reményeit, hogy sok dinnyét elvert a jég.

Szakmán belül az a hír járja, hogy hatvan százaléka már igencsak kiment a termésnek. A nagy dinnye (8 kiló fölött) belföldön, a kisebb (3 és 8 kiló között) külföldön talál vevőre. A külpiacok közül Lengyelország és Litvánia a meghatározók. A gazda szerint az a baj, hogy nem csak ki, de be is jön dinnye az országba. Úgy véli, a kormány akkor járna el helyesen, ha a szezonban egyetlen szállítmány dinnyét se engedne be az országba. Egyébként megint úgy járnak, mint tavaly; hiába bajlódtak hónapokig, hiába aludtak az autóban, a végén örültek, hogy nullával zártak.

Késői szezonkezdet

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke úgy számol, hogy az előző évekhez képest idén háromhetes csúszással kezdődik a szezon. A késedelmet a hűvös, csapadékos időjárás okozza. Simonka György elmondta, hogy Magyarországon idén hétezer hektáron termesztenek dinnyét, de ebből ezer hektáron a víz és a jég már kipusztította a palántákat. Utalt arra, hogy tavaly itthon 150 ezer tonna dinnye termett, és ezt a mennyiséget (normális viszonyok között) jó áron és könnyen el is lehetne adni. Csakhogy a szervezetlen termelők és néhány tisztességtelen felvásárló évről-évre komoly károkat okoz az ágazatnak. A dinnyeszövetség ezért egy olyan pénzügyi alap létesítését kezdeményezi a kormánynál, aminek a segítségével a kereskedők és felvásárlók azonnal tudnának fizetni a termelőnek. HBN