Megtelt emlékekkel a fülöpi tájház

Fülöp-Bánháza újabb ékessége
Fülöp-Bánháza újabb ékessége - © Fotó: Magánarchívum
Fülöp – Templombúcsúval egybekötött ünnepséget rendeztek a településen.

A község önkormányzata és a Fülöpi Értékőrzők Köre gyűjtési felhívással fordult a lakossághoz a közelmúltban. Kérték, járuljanak hozzá, hogy gyermekeik, unokáik is megismerhessék gyökereiket, Fülöp község hagyományait, ezért ajánljanak fel régi használati tárgyakat, dokumentumokat, hogy méltó helyen mutathassák be településük és a magyarság régi életét és mindennapjait.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Reméltek régi szerszámokat, konyhai eszközöket (mozsár, krumplinyomó, edények, kávédarálók), berendezési tárgyakat, bútorokat, dísz- és használati tárgyakat (szék, lóca, vasaló, falvédő, asztalterítő) és minden mást, ami a régi élethez kapcsolódik. A nagyobb tárgyakért érte mentek, egyébként mindegyiken feltüntették, hogy ki adta kölcsön a tájház számára, így köszönve meg azt a felajánlónak.

Misével kezdődött

A gyűjtés célja az is volt, hogy megalapozzák a fülöp-bánházi tájház gyűjteményét, amit a hétvégén, Mária-napi templombúcsúval egybekötött ünnepi rendezvényen mutattak meg a nagyközönségnek.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

A tájháznak szánt lakóházat tavaly LEADER-forrásból, mintegy 11,5 millió forintból vásárolták meg, kétfunkciós, mert közösségi tér is van benne – emelte ki Fülöp polgármestere, Hutóczki Péter.

– Az értékek megőrzése és továbbadása minden fülöpi számára nagyon fontos, a helyiek talán abban is kiemelkedőek, hogy hamarabb gondolnak a közösségre, mint magukra – így a polgármester. Hozzátette, a lakossági gyűjtés eredményeképpen egy teljes „tiszta szobát” be tudtak rendezni, emellett a sok-sok korabeli fotóból kiállítást terveznek. Számos olyan használati tárgy is előkerült, ami nem a házban, hanem a régi paraszti udvarban, a színben méltó kiállításra, ezért a tájház alakítása tovább folytatódik. A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött a település legidősebb építészeti emlékében, az 1796-ban épült, Szűz Máriának szentelt kápolnában, ahol minden vasárnap miséznek a mai napig. Ezt követően a tájház ünnepélyes megnyitója következett, ahol Tasi Sándor, a megyei közgyűlés alelnöke üdvözölte a helyieket, majd a délutánt kulturális műsorok zárták. Felléptek a Békéscsabai Jókai Színház művészei, a Pircsike Vámospércsi Közművelődési Egyesület színjátszó köre, a Fülöpi Piros Mályva Népdalkör, a Fülöpi Búzavirág Néptánccsoport.

HBN–BB