A Saul fia készítőivel találkozhatott a debreceni közönség

Akt.:
A Saul fia készítőivel találkozhatott a debreceni közönség
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Saul fia új megközelítésből nyúlt a holokauszt témájához.

Zsúfolásig megtelt a Kölcsey Központ hétfőn este: a cannes-i nagydíjas Saul fia közönségtalálkozóval egybekötött vetítésén az ország egyik legnagyobb mozitermévé avanzsálódott az épület egyik helyisége.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Bár a művet csak június 11-én kezdték el vetíteni, bizonyára mindenki hallott róla, micsoda karriert futott be már előtte az alkotás: a cannes-i filmfesztiválon a nagydíj mellett további három elismerést (az életigenlés értékei miatt járó François Chalais-, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége által kiosztott FIPRESCI –, valamint a művészien kivitelezett filmtechnikai megoldásokért járó Vulcain-díjat) is bezsebelte Nemes Jeles László első nagyjátékfilmje.

Magukban hordozzák

A film utolsó kockáinak lepörgését követően az alkotók közül négyen ültek le Heller Zsolt esszéista társaságában: a rendező, Nemes Jeles László, Röhrig Géza és Molnár Levente színészek, valamint Zabezsinszkij Éva casting director, s utóbbi kapta az első kérdést.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– Másfél éves folyamat volt a színészek kiválasztása. Olyan arcokat kerestünk, akikről el lehet hinni, életben maradtak volna abban a pokoli környezetben. Kezdetben a kiszolgáltatottság érzését és börtönszituációkat gyakoroltattuk velük, s csak eztán vezettük be őket a film világába, éppen amiatt, hogy ne koncentrációs táborokkal kapcsolatos prekoncepciókból kiindulva formálják meg a karaktereket. Azt akartuk, hogy ne eljátsszák ezeket a figurákat, hanem magukban hordozzák. A Sonderkommando tagjainak az volt a legnehezebb, hogy tudták, miként fognak meghalni, hiszen nap mint nap láthatták a folyamatot. Ezt az érzést kellett átültetnünk a színészekbe – fogalmazott Zabezsinszkij Éva, aki azt is elmondta, Röhrig Gézának Ábrahám szerepét szánták, ám néhány próbán megkérték, Saulként végszavazzon, így segítve a többieket, s akkor döbbentek rá, megtalálták az igazi Sault.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

– Nem számítottam erre, ugyanakkor alkalmatlannak sem éreztem magam, rögtön elkezdtem a felkészülést, ahogy szóltak – árulta el Röh­rig Géza, utalva arra, hogy valójában nem hivatásos színész. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja, Molnár Levente (aki végül Ábrahámot játszotta) régi barátja, a rendezőasszisztens Krasznahorkai Balázs révén került a filmbe és azon kérdésre, karaktere miért próbált meg segíteni a főszereplőnek, egyszerű választ adott: – Azért, mert ember, s abban a szituációban az emberségen kívül már nem sok értéket tudtak megőrizni a kommandósok.

Nem képeskönyv

– Nem a legjobb megoldás rögtön a film után beszélgetni róla, mert így nincs idő arra, hogy hasson, ugyanakkor annak mégis örülünk, hogy találkozhatunk a közönséggel – fogalmazott Nemes Jeles László. Elmondta, 2005 óta foglalkozott a Saul fiával, ekkoriban találkozott az úgynevezett auschwitz-i tekercsekkel, amelyeket a Sonderkommando tagjai rejtettek el, s munkájukat, mindennapjaikat írták meg bennük. Az előkészületek sokáig tartottak, hiszen igyekeztek a legapróbb részleteknek hiteles közeget teremteni. Fontos szerep jutott a térlogikának, még fontosabb a hangoknak: – A film ötven százaléka hang, a képen kívüli eseményekre ezekből következtethetünk, ugyanakkor a bábeli zűrzavart is erősíti, hiszen nyolc nyelven szólalnak meg a szereplők.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A téma kapcsán a rendező elmondta, az volt a célja, hogy új szemszögből közelítse meg a holokausztot.

– Nem képeskönyvet akartam, hanem a nézőket szerettem volna belehelyezni ebbe a világba. A legtöbb holokausztfilm a túlélésről szól, sokat akarnak megmutatni, és éppen emiatt nem mutatnak meg semmit. Mi arra helyeztük a hangsúlyt, hogy megmutassuk, egy embernek mit jelenthetett ott lenni a haláltáborban.

HBN-VÉZS


Hatásos mozi a Saul fia
A Saul fia megtekintésre érdemes, de felhőtlen szórakozást itt ne keressünk.